Naar hoofdinhoud Naar footer

Ervaringsdeskundigheid - studiemateriaal Disability Studies

Gepubliceerd op: 11-02-2021

"Ervaringsdeskundigheid is het vermogen om op grond van eigen herstelervaring voor anderen ruimte te maken voor herstel. De kennis die door reflectie op de eigen ervaringen en ervaringen van deelgenoten is vergaard, aangevuld met kennis uit andere bronnen, wordt op een professionele manier ingezet ten behoeve van anderen." definitie door GGZ Nederland, Trimbos-instituut, Hee en kenniscentrum Phrenos.

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Disability Studies in Nederland (DSiN) verzamelde en ontwikkelde les- en studiemateriaal over ervaringsdeskundigheid. Een selectie daarvan vind je hier, op het Kennisplein.

Lees ook het gedicht van Hein Walter over ervaringsdeskundigheid (pdf) 

Kijk naar ervaringsdeskundigheid

  • Video van Meet the Xperts met Jim van Os: "Ervaringsdeskundigheid is niet meer weg te denken."
  • Bekijk ook de de presentatie (pdf) van Jacqueline Kool, Jenny Boumans en Merel Visse. Deze vertelt over ervaringskennis en wat dit is.
  • Interview met Ietje van Halem van WIJ STAAN OP! Over het VN Verdrag en hun visie over de toekomst.
  • In het verslag 'Ervaringsdeskundigheid in de gezondheidszorg: onzin of innovatie?' (pdf) van de Tranzo Zorgsalon vind je een mooie discussie.

De Ebb-appAf

Veel mensen met een verstandelijke beperking kunnen niet lezen en schrijven en hebben moeite met geheugen en overzicht. Hierbij wil Ebb ondersteunen. Beeldmateriaal helpt om met elkaar in dialoog te gaan.

Leren over ervaringsdeskundigheid

  • Op de Haagse Hogeschool is de minor Patiëntenparticipatie te volgen. Deze leert je hoe je kennis van patiënten expliciet kunt maken en hoe je die kan inzetten om de kwaliteit van de zorg, het zorgbeleid en zorgonderzoek te verbeteren.
  • Op patientervaringsverhalen.nl staan veel ervaringsverhalen in de vorm van boeken, blogs, docu's en (korte) documenten.
  • Erik Smid geeft aan de hand van eigen ervaringen als normaal begaafd kind van verstandelijk beperkte ouders & als maatschappelijk werker ondersteuning aan hulpverleners die werken met VG-gezinnen.

Onderzoeken

Er wordt veel onderzocht op het gebied van ervaringsdeskundigheid. We zetten een aantal interessante onderzoeken voor je op een rij:

Kenniscentrum HAN SOCIAAL

Het Kenniscentrum HAN SOCIAAL bevordert de participatie van kwetsbare burgers in de maatschappij met als doel het verbeteren van hun kwaliteit van leven.

Onderzoek naar ervaringsdeskundigheid in zorg

Hogeschool Windesheim, Hogeschool Utrecht, het VU-Medisch Centrum en 4 regionale zorgorganisaties doen actieonderzoek naar de inzet van geprofessionaliseerde ervaringsdeskundigheid in de zorg.

Beeldboeken

De beeldboeken van Sofie Sergeant en Saar De Buysere helpen om met elkaar in gesprek te gaan. 

De Plataan voor ervaringsdeskundigheid

De boom is van de hand van Saar De Buysere. Elk thema op de website van Disability Studies heeft een boom als introbeeld. Ervaringsdeskundigheid kreeg de plataan.

Eén van de redenen dat gekozen is voor de plataan is omdat het een boom is die je vaak terugziet in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld op een plein, met een schommel aan de takken en een bankje naast de stam. Het is daardoor een boom die mensen bijeen brengt en uitnodigt tot ontmoeting.

In samenwerking met Disability studies in Nederland

Deze boom is ontstaan in nauwe samenwerking met de Projectgroep Leerwerkplaats Ervaringsdeskundigheid van de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Ook dank aan Jacqueline Kool voor delen van literatuur, en van haar onderzoek met collega's Jenny Boumans en Merel Visse. Speciale dank aan Coleta Platenkamp voor het delen van bronnen en materiaal.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Lesmateriaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Disability Studies in Nederland (DSiN)

Auteur

Sofie Sergeant