Naar hoofdinhoud Naar footer

Kennisbundel EVB+ in beeld

Gepubliceerd op: 31-08-2023

Laatst bijgewerkt op: 31-08-2023

In de kennisbundel EVB+ in beeld lees je over de mens met EVB+, over de mogelijkheden en over de juiste begeleiding en verzorging. Hoe bouw je betekenisvolle relaties op met hen en hun naasten? Daarnaast vind je in de bundel aandachtspunten in de ondersteuning aan mensen met EVB+ en een overzicht van methodieken en hulpmiddelen die je daarbij kunt gebruiken. Ook jij als begeleider staat centraal: wat heb je nodig om je werk goed te kunnen doen? Tenslotte vind je in de kennisbundel de tool het Rad van welZijn voor meer werkplezier en betere samenwerking.

Wat is EVB+ / EVB Plus?

De afkorting EVB staat voor Ernstige Verstandelijke Beperking. De ‘+’ staat voor moeilijk verstaanbaar gedrag. Door de ernstige beperkingen hebben mensen met EVB+ intensieve ondersteuning nodig. Het ‘moeilijk verstaanbare gedrag’ vormt soms een uitdaging om mensen goed te begrijpen en te ondersteunen. Voor deze zoektocht is kennis van mensen met EVB+ belangrijk. Daarom is deze bundel ontwikkeld. 

Wat is het competentieprofiel van kennisbundel EVB+?

De kennisbundel sluit aan bij het competentieprofiel voor beroepskrachten in het primaire proces van de gehandicaptenzorg die ondersteuning bieden aan mensen met EVB+: Competentieprofiel EVB+3.

De bundel is bedoeld voor studenten mbo en hbo, voor toekomstige en beginnende professionals in de zorg en ondersteuning aan mensen met EVB+. Docenten uit het mbo en hbo kunnen de kennisbundel gebruiken als onderwijsmateriaal. Daarnaast kan de bundel ook gebruikt worden als verdieping en bij- en nascholing in de praktijk voor meer ervaren professionals die al werken met mensen met EVB+.

Het Rad van welZijn voor EVB+

De tool Het Rad van welZijn draagt op een speelse manier bij aan werkplezier en ontspanning en aan een constructieve samenwerking met collega’s en medestudenten. Je vindt de tool in de bijlage van de kennisbundel.

Achtergrond kennisbundel

Kennisbundel EVB+ in Beeld is gebaseerd op het onderzoek EVB+ in beeld! Een praktijkgericht onderzoek naar betekenisvolle relaties in de ondersteuning aan mensen met EVB+. Het onderzoek is gefinancierd door het programma Gewoon Bijzonder van ZonMw.

De kennisbundel is ontwikkeld door docenten en onderzoekers van de HAN University of Applied Sciences en ROC Nijmegen.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Kennisbundel

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Gewoon Bijzonder