Naar hoofdinhoud Naar footer

Groei en ontwikkeling van mensen met een MVB

Gepubliceerd op: 19-05-2023

Mensen met een Matig Verstandelijke Beperking (MVB) leren nieuwe vaardigheden door taken op te delen in kleine stapjes. Hierbij kun je ondersteunen door eerst de handelingen of taken zelf voor te doen, dan deze samen te doen en vervolgens de cliënt (deel)taken zelf te laten doen. Hierdoor kunnen ze in een veilige omgeving successen ervaren. Zo vergroten we hun wereld en verbeteren we de kwaliteit van bestaan.

Het leren van nieuw gedrag of een nieuwe vaardigheid gaat met vallen en opstaan. Geef de cliënt de ruimte om fouten te mogen maken zonder gezichtsverlies. Focus op wat de cliënt kan (leren) en bevestig hem/haar daarin. Dat geeft zelfvertrouwen.

Kunnen of aankunnen

Wat de cliënt praktisch kan, is niet altijd gelijk aan wat hij of zij emotioneel aankan. Wees alert op signalen van stress, bijvoorbeeld prikkelbaarheid, paniek, boosheid of verzet. Kijk wat er achter het gedrag zit, zoals angst, verdriet of overvraging. Bied daarin steun. Breng samen met de cliënt orde in zijn of haar omgeving en regelmaat in het leven. Begrens zo nodig gedrag, prikkels en het aantal keuzemogelijkheden. Cliënten kunnen dat op sommige gebieden of op bepaalde momenten (nog) niet zelf. Geef ruimte waar de cliënt dat aankan.

Meer informatie

Deel deze pagina via: