Naar hoofdinhoud

Handreiking 'Als kinderen niet meer beter worden'

Gepubliceerd op: 22-01-2019

De handreiking 'Als kinderen niet meer beter worden' is een aanrader voor zorgverleners die met ernstig zieke kinderen te maken hebben.

Uit een rapport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat jaarlijks zo'n 4200 a 7200 kinderen een levensbedreigende of levensduur verkortende aandoening hebben. Daarom is het zo belangrijk dat er ook aandacht is voor palliatieve zorg voor kinderen. Het is een vorm waar ook steeds meer zorgverleners zich voor willen inzetten.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg gaat niet alleen over de zorg die gegeven wordt gedurende de laatste fase van het leven. Bij kinderen gaat het vaak om zorg die jarenlang noodzakelijk is. Het kan gaan om het begeleiden van een kind met kanker maar ook om een kind met een progressieve spierziekte of een metabole stoornis. Er wordt hard gewerkt aan de professionalisering van de zorg voor ernstig zieke kinderen. Een goede en vooral ook noodzakelijke ontwikkeling. De laatste jaren zijn er veel voorzieningen voor deze kinderen gekomen: kinderhospices, kinderdagverblijven met verpleegkundige zorg en in kinderen gespecialiseerde thuiszorgorganisaties.

Handboek

Dit handboek benadrukt het belang van multidisciplinair werken, er zijn voor het gezin, uitgaan van het kind en zijn naasten en communicatie. Het handboek geeft praktische tips voor het begeleiden van het zieke kind en zijn naasten. Ik hoop dan ook van harte dat dit handboek ertoe bijdraagt dat zorgverleners zich beter toegerust voelen om goede kinder-palliatieve zorg te bieden.

Andere sites rondom dit thema 

Lees meer:

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Handreiking

Type

Digitaal

Taal

Nederlands

Auteur

Bo van Aalst