Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking (H)erken jij dementie

Gepubliceerd op: 03-02-2022

Handreiking (H)erken jij dementie geeft jou handvatten voor de uitvoering van het diagnostisch proces. Daarnaast geeft het achtergrondinformatie over veroudering en verschillende vormen van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.

Deze handreiking biedt kennis, hulpmiddelen en adviezen. Deze zijn gebaseerd op praktijkervaringen met (indien mogelijk) onderbouwing vanuit de wetenschap. Je kunt het zien als een lang verwacht vervolg op de eerste landelijke richtlijnen voor het vaststellen van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking uit 2005: 'Dementie in beeld'.

Aan de slag

Het werken volgens een diagnostisch protocol verbetert de kwaliteit van vroegsignalering en diagnostiek, waardoor het goed overdraagbaar is naar andere professionals.

De handreiking is opgezet vanuit het uitgangspunt dat je andere oorzaken uitsluit die de verandering in functioneren zouden kunnen verklaren. Voor een goede beeldvorming en diagnose is het nodig dat betrokken personen (vooral de begeleiding) al vroeg de signalen van verandering of achteruitgang van gedrag opvangen. Alleen multidisciplinaire samenwerking maakt goede diagnostiek en goede kwaliteit van leven mogelijk. Begeleiders, maar ook verwanten spelen een onmisbare rol bij de diagnostiek van ouderen met een verstandelijke beperking.

  • Download de handreiking onderaan de pagina en ga direct aan de slag!

In aanvulling op de handreiking vind je in dit document aanbevelingen voor scholen/universiteiten die zorg-/maatschappelijke opleidingen organiseren, voor zorgorganisaties/-instellingen in de gehandicaptenzorg en voor de zorgsector als geheel.

Ontwikkeling handreiking (H)erken jij dementie

De ontwikkelaars van de handreiking vertellen in deze webinar van stichting ZET over de totstandkoming van de handreiking:

YouTube video thumbnail

Meer lezen over dementie

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 09-07-2023 

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands