Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking Middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB

Gepubliceerd op: 07-05-2022

Handreiking Middelengebruik en verslavinggaat in op methodieken en interventies bij middelengebruik en verslavingsproblematiekgericht op jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking.

Schema interventies

Het aanvullende schema 'Beschikbare interventies LVB & verslavingsproblematiek' geeft overzicht en biedt links naar websites voor meer informatie. Verder biedt deze handreiking achtergrondinformatie en tips voor interessante boeken, artikelen, rapporten en websites over middelengebruik en verslavingsproblematiek bij mensen met een licht verstandelijke beperking.

Sandra heeft een extra functie, naast haar werk als begeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Zij is taakhouder middelengebruik en verslaving, wat betekent dat zij – samen met haar collega-taakhouders – zorg draagt voor het beleid in de organisatie op dit gebied. Een lastige taak! Sandra vraagt zich af waar zij een overzicht kan vinden van beschikbare methodieken en interventies voor diagnostiek en behandeling van verslavingsproblematiek bij mensen met een LVB.

Beoordeling

De handreiking is geschreven door behandelaren vanuit de verslavingszorg en verstandelijk gehandicaptenzorg met veel kennis en ervaring op het gebied van middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB. Het is uitgegeven door de Academische Werkplaats Kajak en gratis verkrijgbaar.

Bronnen

  • Van Duijvenbode, N., VanDerNagel, J., Poelen, E., Kiewik, M., Kemna, L., & Bierman, K. (2019). Handreiking middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB. Een praktijk-theoretische beschrijving van beschikbare methodieken en interventies voor jeugdigen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Utrecht: Academische Werkplaats Kajak.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Kajak