Naar hoofdinhoud Naar footer

Jouw nieuwe aanpak delen? Denk aan deze drie hulpmiddelen

Gepubliceerd op: 24-06-2022

In het programma Begeleiding à la Carte werkten verschillende organisaties in projecten aan een nieuwe aanpak voor meer persoonsgerichte zorg. De organisaties deelden hun werkwijze, zodat anderen er ook mee aan de slag kunnen. Zowel binnen de organisatie waar ze werken als soms met collega-organisaties. Op basis van deze ervaringen zijn drie hulpmiddelen gemaakt die jou helpen jullie aanpak te delen. Elk hulpmiddel heeft zijn eigen focus.

YouTube video thumbnail

Hulpmiddel 1: Vragenlijst Kennis delen

Het beschrijven van jullie aanpak

Als je werkt aan een nieuwe aanpak en deze wilt delen met anderen, is het belangrijk om samen een concreet beeld te hebben wat die vernieuwing inhoudt. De vragenlijst 'Kennis delen' bestaat uit vragen die je helpen jullie aanpak te beschrijven. De antwoorden op die vragen kun je in het document noteren.

Tip: vul het format samen in, zo kun je zien of je op één lijn zit.

  • Vragenlijst Kennis delen (pdf) is onderaan te downloaden.

Hulpmiddel 2: Praatplaat Kennis delen

In gesprek afwegen van jullie (rand)voorwaarden

Nadat je jouw aanpak beschreven hebt en je deze wilt delen met anderen, bedenk dan goed wat jullie principes of uitgangspunten zijn. Met wie ga je het delen en met welk doel? En hoe zit het dan bijvoorbeeld met eigenaarschap? Welke onderdelen wil je formeel op papier regelen? De praatplaat 'Kennis delen' met hulpvragen kan je helpen om inzicht te krijgen in de zaken waarover je afspraken wilt maken binnen je eigen organisatie en met andere organisaties die jullie aanpak gaan gebruiken. De antwoorden op de hulpvragen helpen je om tot een verspreidingsplan te komen.  

  • Download Praatplaat Kennis delen (pdf) onderaan. 

Webinar over o.a. borging over waarde

Waar moet je aan denken als anderen met de aanpak, die jullie hebben ontwikkeld, aan de slag willen? Je wilt natuurlijk wel dat de aanpak gebruikt wordt zoals bedoeld én dat jullie aan het roer blijven staan bij de doorontwikkeling. In juridische termen gaat het dan over de borging van de waarde, samenwerkingsvormen en eigenaarschap. Jurist Anton Bouwmeister (De Kempenaer Advocaten) gaf een webinar over dit onderwerp op het Congres van Volwaardig leven. 

Hulpmiddel 3 Toolkit Kennisdelen

Inspireren van anderen

De toolkit 'Kennis delen' bevat praktische tips hoe je jullie aanpak kunt verspreiden. Welke doelgroep wil je bereiken? Aan welke vormen kun je denken? Welke kanalen wil je gebruiken? De toolkit helpt goede keuzes te maken en zo de kennis die jullie hebben ontwikkeld op een aansprekende manier te delen.

Download Toolkit Kennis delen (pdf) onderaan. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Checklist

Taal

Nederlands