Naar hoofdinhoud

Methode Een schatkist vol leven

Gepubliceerd op: 23-09-2020

Maak een 'schatkist vol leven' en achterhaal aan de hand van zijn/haar tastbare herinneringen welke behoeftes de ouder wordende cliënt heeft.

Het levensverhaal vertelt de persoonlijke levensgeschiedenis van iemand. Met ‘de schatkist vol leven’ verzamel je tastbare herinneringen van je cliënt. Sherpa heeft verschillende materialen gemaakt om stil te staan bij het levensverhaal. Met de praatplaat kun je met elkaar in gesprek gaan over jullie visie op het ouder worden, het leven en de levensgeschiedenis van de cliënt. Je kunt in gesprek gaan met je team, maar ook met betrokkenen van de cliënt. De schatkist vul je samen met de cliënt en/of zijn netwerk. Ga samen op zoek naar belangrijke items in het leven van de cliënt, denk aan:  

 • Muziek 
 • Foto 
 • Luchtje 
 • Speelgoed, hobby  
 • Herinnering aan vader/moeder/thuis 

Doe de verzamelde items in de schatkist. Maak een A4'tje met uitleg wat dit voorwerp/item betekent voor de cliënt. Borg de schatkist door het op te nemen in het dagprogramma en bepaal wanneer je de koffer te voorschijn haalt. Zet de schatkist in het zicht zodat de cliënt er zelf ook bij kan. Blijf de schatkist vullen met nieuwe belangrijke herinneringen. 

Voordat je de schatkist van de cliënt gaat vullen is het goed om als team met elkaar in gesprek te gaan over wie de cliënt is, wat wij over hem weten en waarom het zo belangrijk is om dit te weten. De praatplaat helpt je hierbij. Door met elkaar in gesprek te gaan over de vragen die op de kaartjes staan word je bewust van het belang en werk je vanuit de visie dat de cliënt uniek is met zijn leven en zijn ervaringen.  

De praatplaat bestaat uit vragen en kaartjes. Met de antwoorden bepaal je in welke gebeurtenissen van je cliënt je meer kunt verdiepen.

 • Download de praatplaat (pdf) bij de downloads onderaan. 
 • Download de kaartjes (pdf) bij de downloads onderaan.

Casus

Erik de Bruijn (56) heeft al een heel leven achter zich, met allerlei bijzondere momenten. Deze herinneringen vormen Erik tot wie hij nu is. Als begeleider is het fijn om meer te weten over de achtergrond van je cliënt, om zo de ondersteuningsvragen en behoeften helder te krijgen. Hoe weet je als begeleider wat belangrijke herinneringen zijn van je cliënt?  

Bij Sherpa hebben ze hierop iets bedacht: Rob is een oudere man met dementie. Een paar jaar geleden wist hij nog veel te vertellen over vroeger. Nu weet hij het niet meer, maar als hij de spullen uit zijn schatkist ziet komen er herinneringen boven. 

Door de spullen in de schatkist kan Rob vertellen, door het te zien weet hij het weer. Bijvoorbeeld zijn schaakspel. Wanneer je het bord aan hem laat zien dan zegt hij “Kom maar op”. Ook zit er een boek in over Indonesië, deze bekijkt hij graag en herkent plaatjes. In de schatkist zit ook een bijbel van zijn moeder, dit geeft een warme herinnering aan Rob. De vlinders op de schatkist doet Rob denken aan zijn werk vroeger in de vlindertuin, dit maakt hem trots. Zo mooi om te zien hoeveel hij kan vertellen als hij het juiste plaatje voor zich ziet. We zien ook dat hij door de herkenbare dingen minder angstig is. Hij is zo blij als hij wat kan vertellen wat hij nog wel weet.

Doelgroepen en thema's 

Doelgroep

 • Ouderen met ernstige lichamelijke beperkingen
 • Ouderen met ernstige meervoudige beperkingen
 • Ouderen met moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Ouderen met psychogeriatrische problematieken
 • Vitale ouderen

Lees meer over doelgroepen Ouderen

Thema's

 • Emotioneel welbevinden
 • Interpersoonlijke relaties

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling:

Dit product is ontwikkeld binnen het leernetwerk Ouderen in het Vizier.

Deze tool is onderdeel van Leidraad Oud en Gelukkig.

Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Behandeling

Soort kennis

Type

Digitaal

Taal

Nederlands