Naar hoofdinhoud Naar footer

Muziektherapie aan huis van Stichting Papageno

Gepubliceerd op: 23-11-2020

Met de muziektherapie van Papageno maak je op een speelse manier contact met kinderen die in hun eigen wereld leven, zoals bijvoorbeeld mensen met autisme of EMB. Via muziek kun je hen helpen met het uiten van gevoelens, communicatie en dingen die veranderen.

Stichting Papageno bestaat uit een landelijk netwerk van 30 gediplomeerde muziektherapeuten die therapie geven bij kinderen thuis. Er is ook een Papageno Huis in Laren. Dit is een plek waar jongeren met autisme ondersteuning krijgen. Het is een woon- en werkplek en er is ruimte voor activiteiten. Stichting Papageno helpt ook bij onderzoek naar de effecten van muziektherapie bij (vroegtijdige opsporing) van autisme. 

Aaltje van Zweden-van Buuren en haar man, dirigent Jaap van Zweden, kregen een kind met autisme. Dat had én heeft veel invloed op het gezin. Daarom hebben ze Stichting Papageno in 1997 opgericht om kinderen en jongeren met autisme te helpen. Papageno is inmiddels een begrip in Nederland. 

Lees meer over de muziektherapie

Casus

Muziektherapie zorgt voor ontspanning bij Bart. De muziektherapeut van Papageno komt bij ons thuis en dat is voor Bart precies goed. Papageno brengt in een veilige omgeving de buitenwereld naar binnen. Wat doet de muziektherapeut precies? ​

Thema's

  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
  • persoonlijke ontwikkeling
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling

Onderbouwing bruikbaarheid methode

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen en onderzoek. 

Beoordeling

Papageno is gebaseerd op ervaringskennis van Aaltje en Jaap van Zweden met hun zoon die een Autisme Spectrum Stoornis heeft. Ze ondersteunen bij het inzetten van muziektherapie en willen logeer- en woonmogelijkheid bieden. Daarbij ondersteunen ze onderzoek naar muziektherapie bij mensen met ASS. Ook mensen met EMB en ASS hebben baat bij de mogelijkheid die Papageno biedt om thuis muziektherapie te krijgen. Dit is nog niet wetenschappelijk onderzocht.

Deel deze pagina via:

Soort

Behandeling

Taal

Nederlands