Naar hoofdinhoud Naar footer

Naar een betere interactie tussen begeleiders en cliënten

Gepubliceerd op: 05-07-2023

‘Over parallelle processen in de zorg aan kwetsbare mensen’

In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is de interactie tussen begeleiders en cliënten van invloed op het gedrag van beiden. De overdracht of projectie van positieve én negatieve gevoelens blijkt in beide richtingen te gaan: van cliënten naar hulpverleners, maar ook van hulpverleners naar cliënten. Daarmee is sprake van parallelle processen.

“Werken we als hulpverleners in sommige situaties zelf mee aan het ontstaan van probleemgedrag?”, aldus de vraag van orthopedagoog en CCE-consulent Filip Morisse. Op CCE Podium vertelt hij hoe je bewuster om kunt gaan met gevoelens en dynamieken van zowel de cliënt als de hulpverlener zelf.

“Net zoals we werken met signaleringsplannen voor cliënten met groen-oranje-rood, zouden we dat ook kunnen doen voor begeleiders.”

Wat is nodig om als hulpverlener nog beter af te stemmen op de emotionele behoeften van de cliënt? Volgens Filip ligt de sleutel in het ‘mentaliseren’ door het coachen van hulpverleners. Dat helpt om cliënten emotioneel beter te begrijpen en betekenis te geven aan gedrag.

Lees meer

Deel deze pagina via:

Soort

Methode