Kijk mee: proeftuin (H)erken jij dementie werkt aan betere dementiezorg
Gepubliceerd op: 14-03-2021
Hoe (h)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking? Bekijk alvast de producten die de proeftuindeelnemers aan het programma (H)erken jij Dementie ontwikkelen. Of neem een kijkje bij de inspirerende presentaties die tijdens de digitale proeftuinbijeenkomst te zien waren.
Op donderdag 28 januari vond een digitale proeftuinbijeenkomst plaats van het programma (H)erken jij dementie. Het programma werkt aan het verbeteren van het signaleren en vaststellen van (mogelijke) dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.
Bekijk de video’s – laat je inspireren
Palliatieve zorg en hospice
Michael van Echteld, expert Palliatieve zorg, deelt inzichten over palliatieve zorg in relatie tot dementie. Hoe markeer je palliatieve zorg en wat is daar het belang van? Hoe kun je je beleid beter inrichten, als het om palliatieve zorg gaat? Bekijk de presentatie.
Hospice van Prisma voor mensen met een beperking
Sharon Nieuwhoff, verpleegkundig specialist i.o., geeft een inkijkje in het hospice van Prisma, dat specifiek gericht is op mensen met een (maatschappelijke) beperking in de laatste fase van hun leven.
Samenwerken met naasten
Dickie van de Kaa, directeur bij KansPlus, deelt inspirerende verhalen, inzichten en lessen van deelproject 2 van het programma (H)erken jij Dementie Toerusten cliënten en naasten. Dit deelproject informeert naasten over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat hun familielid de juiste persoonlijke ondersteuning krijgt. In deze video vertelt Dickie je meer over de diepte-interviews.
Implementeren, hoe doe je dat?
Implementeren is veranderen. Bij het doorvoeren van een verandering zijn er verschillende niveaus waar je naar kunt kijken. Adviseur Will Schutte vertelt hier alles over.
Observatielijsten
Observatielijsten en screeningsinstrumenten helpen je om goed te zien wat er speelt bij oudere mensen met een beperking. Bij Prisma hebben ze daar veel ervaring mee. Lees het interview met begeleider Marieke Maas, een van de proeftuindeelnemers.
Proeftuinen
In de proeftuinen van (H)erken jij dementie werken zorgorganisaties samen in werkgroepen. De organisaties zijn:
- De Hartekamp Groep
- Ipse de Bruggen
- Koraal
- Middin
- Philadelphia
- Prinsenstichting
- Prisma
- ASVZ
- Triade
Zij werken aan de volgende doelen:
- Deskundigheidsbevordering
Medewerkers goed toerusten met kennis zodat zij (mogelijke) dementie beter herkennen bij hun cliënten. Wat is er voor nodig om die kennis goed in te zetten? Wat betekent het voor de samenwerking in een team, maar ook in een organisatie? Deze werkgroep kijkt hoe je tijdig dementie signaleert en wat daar allemaal aan bijdraagt. Bijvoorbeeld met casussen. We verzamelen wat er voor nodig is om op tijd te zijn. Heb jij tips of tools die we daarin niet mogen missen? Laat het kennispleinadviseur Tamara Streng weten. - Randvoorwaarden Beter zicht op de randvoorwaarden die nodig zijn om goed en tijdig dementie te signaleren en goed om te gaan met (mogelijke) dementie binnen de organisatie. Welke randvoorwaarden zijn nodig om de woonomgeving goed in te richten voor mensen met een verstandelijke beperking en dementie? Daaraan werkt een aantal organisaties samen in deze werkgroep. Hierbij gaat het niet alleen om de inrichting, maar ook over pedagogisch klimaat en ondersteunende technologie. De werkgroep ontwikkelt een checklist waar zij allerlei relevante voorwaarden in verwerken die van belang zijn voor goede ondersteuning.
- Samenwerken met naasten en omgeving En verder: de proeftuin werkt gezamenlijk aan een kalender over het bevorderen van een goede samenwerking met de cliënt en zijn omgeving, als het gaat om het herkennen van dementie.
Wat weet jij over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking?
Mensen met een verstandelijke beperking krijgen vaker dementie en ze krijgen dat vaker op jongere leeftijd. We vinden het allemaal belangrijk dat ook zij dan de juiste ondersteuning krijgen. Het is niet alleen lastig te herkennen, maar soms ook een zoektocht hoe je in de samenwerking de juiste ondersteuning biedt. Herken en erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking? In de campagne (H)erken jij dementie vind je meer informatie en materialen om mee aan de slag te gaan.
Lees alles over de campagne en ga aan de slag