Naar hoofdinhoud Naar footer

Sociale vaardigheidstraining voor jongeren met LVB & gedragsproblemen

Gepubliceerd op: 11-05-2016

De verwachting is dat er hierdoor een basis is gelegd voor het volgen van andere interventies, omdat er in andere interventies vaak al van wordt uitgegaan dat jongeren beschikken over deze basale sociaal cognitieve vaardigheden.

‘Leef je in!’

Leef je in!’ is een groepstraining die wordt gegeven door één of twee (vaste) groepsleiders. Groepsleiders zijn het meest in contact met de jongeren, waardoor zij extra aandacht kunnen geven aan het generaliseren: de transfer van de geleerde vaardigheden naar situaties buiten de training.

Vooraf aan de training vindt er een bijeenkomst plaats voor alle groepsleiders van de betreffende behandelgroep (niet alleen de trainers). ‘Leef je in!’ is geschikt voor jongeren met een LVB (IQ 50-85) van 10 tot en met 16 jaar die bij voorkeur aan de beginfase staan van hun residentiële behandeling. De groep bestaat uit drie tot vijf jongeren die op dezelfde behandelgroep verblijven.

Opbouw training sociale vaardigheden

De training bestaat uit 16 bijeenkomsten; de eerste vijf weken vinden er twee bijeenkomsten per week plaats, de volgende zes weken is één bijeenkomst per week. Tot een jaar na afloop wordt er ook een maandelijkse opfrissessie gehouden. In de training wordt er zoveel mogelijk gewerkt met doe-opdrachten, veelal in spelvorm.

Zo spelen de jongeren rollenspellen, kijken ze naar korte films met behulp van een tablet en maken ze zelf films en foto’s. Ook maken jongeren tussentijdse individuele opdrachten.

Onderzoek

Aan de training is een effectonderzoek gekoppeld. We zijn nog op zoek naar deelnemende instellingen. Bij deelname aan het onderzoek bieden wij kosteloos een training aan voor alle groepsleiders van de deelnemende behandelgroep(en). Daarnaast wordt al het benodigde materiaal kosteloos aangeboden.

Interesse

Heeft u interesse in deelname aan het onderzoek of wilt u meer informatie over ‘Leef je in!’, dan kunt u contact opnemen met Judith Arendsen (jarendsen@pluryn.nl).

Lees verder:

Deel deze pagina via:

Soort

Training

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands