Naar hoofdinhoud Naar footer

Spellen voor mensen met meervoudige beperking om zelf te spelen

Gepubliceerd op: 10-03-2022

Een spel spelen als je slechtziend of blind bent, is nog niet zo eenvoudig. Helemaal als je ook een verstandelijke beperking hebt. Visio ontwikkelde vier unieke spellen voor en met mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Zij kunnen deze spellen zelfstandig spelen.

Drie van de spellen speel je gratis via een Google Home. Het vierde spel speel je met een Pillo-spelcomputer.

Geluid raden

‘Ja! Het is een jengelende baby’, klinkt bevestigend. De vrolijke stem is afkomstig van een klein oplichtend apparaatje in het midden van de kamer. Cliënten van Visio spelen ‘Raad het geluid’ met een Google Home. En dat betekent: een leuke dag voor zowel cliënten als begeleiders.

Spellen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, maakte voor het eerst vier spellen die speciaal geschikt zijn voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Ze ontwikkelden deze spellen samen met cliënten.

Toen er in 2019 een Google Home werd neergezet in een woning van Visio, reageerden cliënten meteen enthousiast. De Google Home gaf ze toegang tot een wereld van informatie, doordat ze ineens van alles zelfstandig op konden zoeken. Het apparaat bleek ook een geschikt hulpmiddel voor cliënten om mee te spelen. Maar echte spellen voor deze doelgroep bestonden nog niet. Daar besloten de cliënten zelf verandering in te brengen. De cliënten bedachten drie spelconcepten voor Google Home en één spel dat gespeeld kan worden met een Pillo-spelcomputer.

Vrolijk en ontspannen

Doordat de cliënten vanaf het begin betrokken waren, zijn de spellen helemaal afgestemd op hun belevingswereld en vaardigheden. Mensen met een visuele en verstandelijke beperking kunnen zelfstandig de spellen spelen. De spellen dragen daarmee bij aan de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de cliënten. Anders dan bij reguliere dagbesteding gaat het niet om ontwikkeling of nuttig bezig zijn, maar om een vrolijk en ontspannen tijdverdrijf. Ongehinderd door hun beperkingen, kunnen spelers onbeperkt spelen.

Meerdere niveaus

De spellen voor Google Home verschillen in moeilijkheid en zijn daardoor geschikt voor bijna alle ontwikkelingsniveaus. ‘Schatzoeker & het monster’ is het meest uitdagende spel. In dit spel, de eerste multiplayer game ooit ontwikkeld voor Google Home, speel je tegen elkaar. ‘Ronja en de piraten’ is een interactief hoorspel, waarbij je verder komt in het verhaal door vragen te beantwoorden. Het meest toegankelijk is ‘Raad het geluid’. In dit spel raden spelers welk geluid ze horen, door met ja of nee te antwoorden. Met als bijzondere feature dat spelers zelf geluiden kunnen toevoegen aan het spel.

Kussen als controller

Het interactieve hoorspel voor de Pillo-spelcomputer speel je met een spelconsole in de vorm van een kussen. De zachte spelconsole van Pillo reageert op beweging en aanraking. Hierdoor zijn de spellen geschikt voor mensen voor wie gewone controllers te complex zijn. Het Piratenspel bestaat uit twaalf hoofdstukken. Je kunt het op drie niveaus spelen. Cliënten bedachten zelf het piratenthema en de personages van het spel: kapitein Sam, papegaai Rocco en piraat Zwartbaard. Ook bedachten ze zelf de avonturen die zij beleven.

Informatie over de spellen

De spellen voor Google Home zijn gratis beschikbaar. Je speelt ze met een Google Home of met de Google Assistent app. Een spel start je op door te zeggen: ‘Hey Google, praat met (naam van het spel)’. Het Piratenspel voor Pillo is beschikbaar in het spelaanbod van Pillo. Voor meer informatie over de Pillo-spelcomputer bezoek je de website pillo.nl.

Deel deze pagina via:

Soort

Spel

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Pillo