Naar hoofdinhoud Naar footer

Creatieve Onderzoeksmethoden - studiemateriaal Disability Studies

Gepubliceerd op: 26-07-2021

Disability Studies in Nederland (DSiN) verzamelde en ontwikkelde les- en studiemateriaal over creatieve onderzoeksmethoden. Een selectie daarvan vind je hier, op het Kennisplein.

YouTube video thumbnail

De papierberk voor creatieve onderzoeksmethoden

De boom is van de hand van Saar De Buysere. Elk thema op de website van Disability Studies heeft een boom als introbeeld. Arts-based Research & Creatieve Onderzoeksmethoden kreeg de papierberk. De papierberk is een schilderachtige berk met een bijzonder mooie witte schors. Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en dankt zijn naam aan het feit dat de oorspronkelijke bewoners de witte berkenbast gebruikten om hun aantekeningen op te maken. Vandaar dat de papierberk als symbool kan staan voor dit thema over de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en kunst. Daarom is deze boom gekozen voor het thema 'Creatieve Onderzoeksmethoden'.

Art-Based Research

Choreograaf en orthopedagoog Alain Platel: “Als alle (ortho)pedagogen wat meer artiest zouden kunnen zijn en alle artiesten hun pedagogische kant wat zouden voeden, zouden we dan niet sneller ergens anders en veel verder kunnen staan?”

In Arts-Based Research gebruikt men verschillende kunstvormen om onderzoeksmateriaal uit te drukken en  te analyseren, interpreteren. Zowel de onderzoeker als de participant krijgt de macht, de vrijheid en de verantwoordelijkheid om buiten de traditionele wetenschappelijke onderzoeksmethodes op ontdekkingstocht te gaan en de grens op te zoeken tussen kunst en wetenschap. Bron: Van Hove, G. (2008). Arts-Based Research: een meer dan noodzakelijke aanvulling voor de sociale wetenschappen. Momenten, (3). 24-33.

Hieronder vind je een selectie van de activiteiten, studie- en lesmaterialen die je kan vinden onder het thema ‘Arts-based Research - Creatieve Onderzoeksmethoden’ op de website van DSiN:

Cartoon

Met de boom van Saar De Buysere ging cartoonist René Krewinkel aan de slag. In samenwerking met Desiree Meulemans maakten we kaarten van de cartoons. Omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden. De cartoon maakt deel uit van de DSiN-cartoonserie `Mixed Forest'.

De code van Lode

De code van Lode is een artistieke kortfilm gemaakt door Marieke Vandecasteele. Op een geheel eigen wijze toont ze een portret van het gezin waarin ze opgroeide. Dit portret toont in het bijzonder haar broer Lode, die op een unieke manier zijn  code diep van binnen bewaart.

Do-design Thinking

Op het kennisplein delen we verschillende voorbeelden van creatief onderzoek. Een voorbeeld is Do-design Thinking. Dit is het zogenaamd ‘proto-typing’, waarin op creatieve wijze met (toekomstig) eindgebruikers wordt gewerkt aan een eerste product. Vanuit een reeks ‘Ervaringen – inzichten – kansen – oplossingen’ ga je vervolgens aan de slag tijdens een bijeenkomst.

Literatuur

Onderstaand zetten we bijpassende literatuur voor je op een rij:

Presentatie

Deel deze pagina via:

Soort

Lesmateriaal

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands, Engels

Organisatie / Uitgever

Disability Studies in Nederland (DSiN)

Auteur

Sofia Sergeant