Naar hoofdinhoud Naar footer

TNO rapport kwaliteit nachtzorg

Gepubliceerd op: 20-06-2022

TNO deed op verzoek van de VGN onderzoek naar de kwaliteit van nachtzorg in de gehandicaptensector. Daaruit blijkt dat goede zichtbaarheid van de nachtzorg belangrijk is. Het initiatief om te werken aan deze zichtbaarheid ligt in eerste instantie bij de nachtzorg zelf. De hulpmiddelen uit het dossier nachtzorg kunnen daarbij helpen.

De aandacht voor de nachtzorg in de media was voor VGN aanleiding om TNO te vragen onderzoek te doen naar de kwaliteit van de nachtzorg.

Het rapport geeft inzicht in de situatie in het veld, de inzet van domotica en de mening van verschillende betrokken partijen over de kwaliteit van de nachtzorg en de veiligheid in de nacht bij gebruik van soortgelijke systemen. 

  • Download het rapport onderaan deze pagina bij downloads

Conclusies uit het rapport

TNO schrijft dat er gedreven mensen werken in de gehandicaptensector. Begeleiders hebben drie drijfveren met elkaar gemeen:

  • Ze stellen het belang van de cliënt voorop
  • Ze kiezen voor goede kwaliteit van de zorg 
  • Ze willen de zichtbaarheid van de integrale 24-uurs zorg vergroten

Nachtzorg is in ontwikkeling 

Begeleiders zien techniek als een onmisbare schakel in de ondersteuning en verhoging van de kwaliteit van de zorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bevestigt dit beeld, omdat er weinig incidenten zijn gemeld. De nachtzorg is in ontwikkeling en ondersteunende techniek moet daarbij helpen. De groei naar volwassenheid die is ingezet moet wel doorzetten. Daarom blijft goede zichtbaarheid van nachtzorg belangrijk om te zorgen voor:

  1. Benodigde investeringen voor deze ontwikkeling
  2. Het nemen van de juiste strategische beslissingen

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

TNO