Triple-C
Gepubliceerd op: 28-02-2025
Laatst bijgewerkt op: 04-07-2025
Triple-C biedt menswaardigheid door uit te gaan van gehechtheid en aansluiten bij menselijke behoeften. Deze begeleidings- en behandelmethodiek richt zich niet direct op het verminderen van probleemgedrag, maar op het aansluiten bij de menselijke behoeften met als perspectief het ervaren van het gewone leven.
Doel methode triple-C
Door sensitief en responsief aan te sluiten bij de cliënt door gezamenlijk betekenisvolle activiteiten te ondernemen, ontstaat er relatieopbouw tussen de cliënt en begeleider. De competenties van de cliënt worden zo versterkt. De drie C’s staan voor:
- cliënt
- coach
- competentie
Doelgroep methode Triple-C
Triple-C is een orthopedagogisch behandelmodel wat ingezet wordt in de dagelijkse begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking en een complexe zorgvraag. De methode is passend voor iedere cliëntgroep met een complexe zorgvraag.
Beschrijving methode Triple-C
Triple-C gaat uit van menswaardigheid en neemt gehechtheid en menselijke behoeften als uitgangspunt voor de dagelijkse begeleiding en behandeling. De behoefte om betekenis toe te voegen, om invloed te kunnen hebben op je eigen leven en de behoefte om gehecht te zijn aan andere mensen.
Probleemgedrag wordt gezien als een uiting van onvervulde menselijke behoeften. Het is een vraag voor de omgeving om dit gedrag goed te begrijpen en aan te vullen. Bij triple C bouwt de begeleider een gehechtheidsrelatie op met de cliënt door samen te werken aan terugkerende, betekenisvolle activiteiten. Dit gebeurt door onvoorwaardelijke begeleiding, waarbij de begeleider richting geeft zonder beheersmatig te worden en waar mogelijk ruimte geeft zonder los te laten.
Tijdsinvestering en materiaal
Werken met Triple-C is een doorlopend proces, waarbij de focus altijd ligt op het aanvullen van de menselijke behoeften. Iedere cliënt wordt als uniek beschouwd, met zijn/haar eigen voorgeschiedenis en ondersteuningsbehoefte waarop de begeleiding moet worden afgestemd. Binnen Triple-C wordt daarom geen strikt tijdspad aangehouden. Er is een behandelfasering die uitgaat van opbouw van gehechtheid en daarmee vertrouwen in de ander en in zichzelf waarbij de cliënten ervaren dat ze competenter worden.
In een gelijklopend proces zien we dat opbouwen van vertrouwen en gevoel van competentie leiden tot een afname van stress en probleemgedrag. Er wordt systematisch gewerkt op basis van het Triple-C-behandelhuis. Dit bestaat uit een fundament (de menselijke behoeften) waarop drie pijlers rusten, met daarbovenop doelen en een uiteindelijk perspectief. Alle materialen om Triple-C toe te passen vind je op de website van de Triple C werkplaats .
Wie kunnen met Triple-C werken?
In de eerste plaats professionals uit het primaire proces:
- begeleiders
- behandelaren of orthopedagogen
- managers
- verwanten of wettelijk vertegenwoordigers.
Ook is het noodzakelijk dat andere lagen binnen de organisatie ook de visie uitgedragen. De methode wordt vormgegeven in samenwerking met de cliënt en ouders of verwanten.
Scholing Triple-C
Vanuit de Triple-C-werkplaats zijn verschillende Bouwstenen beschikbaar voor het invlechten van dit organisatie -en behandelmodel. Bouwsteen 1 is verplicht en bestaat uit zowel een systeemtraining als begeleiding bij de implementatie. De andere Bouwstenen omvatten onder meer:
- Ondersteunende gesprekken;
- (Her)certificering van eigen Triple-C-trainers (train-de-trainer);
- Deelname aan de Community of Practice, ontwikkelgesprekken binnen de organisatie.
Het is belangrijk de methodiek volledig in te vlechten; ‘een beetje Triple-C werkt niet’ en zal geen of onvoldoende effect hebben.
Casus EVB+
Aydin slaat zichzelf op zijn oor en zijn kin, soms drukt hij zijn vinger in zijn oog. Vanuit Triple-C wordt met hem en zijn direct betrokkenen invulling gegeven aan zijn behoeftes. Een klein en vast team biedt hem veiligheid en de mogelijkheid zich te hechten. Ze gaan met Aydin op stap, geven hem de gelegenheid een taak te vervullen, hij mag glaswerk ophalen in de wijk en in de glasbak gooien. Aydin heeft daginvulling en groeit van de complimenten die hij krijgt. Kan Aydin ook in de weekenden daginvulling krijgen, welke vrije tijdsbesteding is voor hem aantrekkelijk?
Onderbouwing bruikbaarheid methode Triple-C
- Evidence-based kennis: kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid
- Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen van professionals en ervaringskennis van ouders
- Research-based kennis: kennis op basis van onderzoeksresultaten
Beoordeling en bronnen
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd over de bruikbaarheid van Triple C:
- Bekijk het proefschrift van Tess Tournier.
- Bekijk de publicatie van, van Wouwe, Simons en Janssen: een index voor de mate waarin Triple-C methodiek is geïmplementeerd.
- Bekijk de publicatie van, van Wouwe, Simons en Janssen: Implementatie van Triple-C: veranderingen in vaardigheden en probleemgedrag. Een longitudinale studie bij cliënten met ernstig probleemgedrag.
- Bekijk de publicaties over Triple C in het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen.
Meer weten over de methode Triple-C?
Zorgorganisatie ASVZ heeft de methode ontwikkeld. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lucy Simons via lsimons@asvz.nl.
Ook vind je op het kennisplein meer verhalen over het implementeren van Triple C. Lees het verhaal van zorgorganisatie Talant of lees het verhaal van zorgorganisatie ASVZ over het ontwikkelen en implementeren van Triple C.