Naar hoofdinhoud Naar footer

Universal Design for Learning - studiemateriaal Disability Studies

Gepubliceerd op: 21-06-2022

Universal Design is ook gekend als Design for All, Barrier Free Design of Inclusive Design. Universal Design betekent kort gezegd: Ontwerpen voor iedereen. Dit betekent dat in de ontwerpfase rekening gehouden wordt met verschil tussen mensen. Universal Design for Learning (UDL) betekent kort gezegd: Onderwijs ontwerpen voor iedereen. Hierbij ga je uit van verschillende talenten, mogelijkheden leerstijlen en -doceerstijlen.

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Universal Design for Learning spitst dus de UDL-principes toe op onderwijs: onderwijs ontwerpen zodat een bonte groep van leerlingen en docenten kunnen floreren en groeien in het leerproces. Leerstijlen, leermoeilijkheden, verschillende aandachtsspannes, … dit is er gewoon en daar moet ons onderwijs rekening mee houden en vanuit gaan.

Video over Universal Design for Learning (UDL)

Is dit de eerste keer dat je hoort over UDL? Bekijk eerst dan het intro-filmpje. 

Disability Studies in Nederland richtte hun ‘onderwijs- en studiematerialen’ in op basis van de principes van UDL. Je vindt er les- en studiematerialen om te lezen, te bekijken, uit te proberen, te horen… Disability Studies in Nederland (DSiN) verzamelde en ontwikkelde ook les- en studiemateriaal over Universal Design for Learning. Een selectie daarvan vind je hier, op het Kennisplein.

Kijk naar Universal Design for Learning

Flexibel onderwijs dat tegemoetkomt aan de verschillen tussen studenten. Hoe doe je dat? In deze video zie je een introductie in UDL aan de hand van de verhalen van 4 docenten die expliciete keuzes hebben gemaakt om hun onderwijskwaliteit te verbeteren.

Meer video's en kijken

  • Presentatie Judith Janssen over UDL: ontwerp van onderwijs voor àlle studenten (pdf) te downloaden onderaan. 

Leren en presenteren

De baobab voor Universal Design for Learning 

De boom is van de hand van Saar De Buysere. Elk thema op de website van Disability Studies heeft een boom als introbeeld. Universal Design for Learning kreeg de baobab.

Waarom de baobab? De baobab of apenbroodboom lijkt door zijn vorm op zijn kop te staan. Het lijkt alsof de wortels in de lucht steken en zijn kruin in de grond staat. UDL zet je aan het denken over onderwijs ondersteboven. UDL vertrekt vanuit de diversiteit van mensen. Mensen leren verschillend, hebben uiteenlopende behoeften, en hebben verschillende vormen van ondersteuning bij het leren nodig.

In samenwerking met Disability Studies in Nederland

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Achtergrond

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Auteur

Sofie Sergeant