Naar hoofdinhoud Naar footer

Waaier met aandachtspunten bij visuele beperking

Gepubliceerd op: 22-03-2022

Deze waaier, ontwikkeld door Koninklijke Visio, geeft begeleiders inzicht in de aandachtspunten van personen met een visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Daarbij staat de fysieke omgeving en wijze waarop je deze mensen aanspreekt centraal. 

Mensen met een visuele én verstandelijke beperking zijn gebaat bij meer ondersteuning in het dagelijks functioneren dan personen met alleen een verstandelijke beperking. Meer kennis en expertise bij zorgprofessionals betekent betere ondersteuning. Daarom stelt Visio de waaier gratis beschikbaar. De inhoud van de waaier is onder andere ontwikkeld op basis van interviews met begeleiders. 

Achtergrond

In 2016 en 2017 is de inhoud van de kennis over ondersteuning van personen met zowel een visuele als verstandelijke beperking bij zorgprofessionals onderzocht. Begeleiders gaven een inkijkje in wat belangrijk is voor de inrichting van de fysieke omgeving en de benadering van deze doelgroep. Uit dit onderzoek blijkt dat:

  • kennis vaak onbewust aanwezig is
  • er is een overzichtslijst nodig met aandachtspunten voor de ondersteuning van deze doelgroep

De waaier is mogelijk gemaakt met subsidie vanuit de Programmaraad Visueel. Met dank aan: Rijksuniversiteit Groningen, Y. van Dijk en A.A.J. van der Putten; Hanzehogeschool Groningen, A. Waninge; Koninklijke Visio, M. Brehen.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Koninklijke Visio

Auteur

Aly Waninge