Naar hoofdinhoud Naar footer

Dementietafels

Gepubliceerd op: 24-04-2024

Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. Daardoor wordt de kans dat zij dementie krijgen steeds groter. De tijd tussen het ziek worden en het overlijden kan snel gaan en is ingrijpend. Hoe ga je hier mee om? Bijvoorbeeld als het gaat om huisvesting, manier van aanspreken, deelname aan de samenleving, veiligheid, zorg (ook in de laatste levensfase)? Een Dementietafel kan je hierbij helpen.

Wat is een Dementietafel? 

Bij een Dementietafel komen familie, mantelzorgers en zorgmedewerkers bij elkaar om te praten over het leven met mensen met een beperking, die dementie hebben. De deelnemers kunnen ervaringen en kennis uitwisselen en lotgenoten ontmoeten. Dementietafels kunnen zorgen voor betere zorg en ondersteuning. En dus een betere kwaliteit van leven voor mensen.  

Toegankelijk en open  

De Dementietafel moet op alle manieren toegankelijk en makkelijk te bereiken zijn. Aan de hand van wisselende thema’s praten mensen met elkaar over hun kennis en ervaringen. De sfeer is open en ongedwongen, met ruimte voor gezelligheid. Wordt uit de Dementietafel duidelijk dat er kennis over een onderwerp ontbreekt, dan wordt dit gekoppeld aan onderzoek.  

Meer informatie

Deel deze pagina via: