Toon zoekbalkToon menu

Vakmanschap

Ervaringsleren

Hoe is het om te leven met een beperking? Hoe voelt het als je niet altijd zelf kunt beslissen wat er gebeurt? Niet op welk moment en niet door wie? Ervaringsleren laat je dat voor heel even voelen. Natuurlijk is dat niet te vergelijken met wat mensen met een beperking hun hele leven ervaren. Toch ontdek je met ervaringsleren wat het betekent om een beperking te hebben. Door je letterlijk in de wereld van de ander te verplaatsen. Ook al is het kort… voor de meeste mensen is dat een ervaring om nooit meer te vergeten. 

Wat is ervaringsleren?

Heb jij je weleens afgevraagd hoe het voelt om een beperking te hebben? Hoe dicht benadert jouw voorstelling de werkelijkheid? Is erover nadenken wel de juiste manier? Is het niet beter om het zelf te ervaren?
Lees verder

Verhalen over ervaringsleren

Een belevingscircuit laat je inleven in bijvoorbeeld iemand met autisme. ‘Door ervaringsleren kom je erachter hoe het werkt voor de ander en voor jezelf.’ Lees de verhalen en bekijk de vlogs van Joyce.


 
Lees verder

Onderzoek naar ervaringsleren: wat werkt?

Bij ervaringsleren kruip je via verschillende werkvormen in de huid van mensen met een beperking. Je ervaart hoe het is om een beperking te hebben, of hoe het is om zorg te ontvangen. Het idee is dat professionals dankzij die ervaring betere zorg verlenen. Maar werkt dat ook zo? Uit vier studies kunnen we alvast wat conclusies trekken.
Lees verder

Reflecteren op jouw ervaring

Bij ervaringsleren zoek je expres ervaringen op die mensen met een beperking meemaken. Net zo belangrijk is de stap daarna: reflecteren. Reflecteren is een soort van feedback geven, maar dan voor jezelf. Wat betekenen die ervaringen voor jou en voor jouw werk? Hoe geef je een zinvol vervolg aan jouw ervaringen?

Lees verder

Technologie en ervaringsleren

Technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Nieuwe technologie zorgt voor andere vormen om informatie uit te wisselen of contact te hebben met elkaar. Ook voor ervaringsleren biedt technologie mogelijkheden.


 
Lees verder

Zelf aan de slag met ervaringsleren

Vond je het leuk om te lezen waarom ervaringsleren zo waardevol is? Dan is het nog veel leuker om er nu echt mee aan de slag te gaan. Deze tien tips helpen je om ervaringsleren tot een succes te maken.
 
Lees verder

Voorbeelden – ervaar het zelf!

Bij ervaringsleren zoek je bewust ervaringen op die mensen met een beperking ook meemaken. Voor even in de huid kruipen van mensen met een beperking. Een aantal voorbeelden daarvan vind je op deze pagina.
 
Lees verder

Randvoorwaarden om ervaringsleren te organiseren

Wat is ervoor nodig om met ervaringsleren aan de slag te gaan? Welke factoren belemmeren of bevorderen dit? Wil je ervaringsleren organiseren in jouw organisatie of team, dan zijn er een aantal harde voorwaarden waar je niet onderuit komt.
Lees verder

Samen leren met ervarings-deskundigen

Bij ervaringsleren is het belangrijk om samen te werken met ervaringsdeskundigen. Wie weet immers beter ‘hoe het is’ dan de mensen zelf? Dankzij de praktische Bejegeningskoffer ‘Ben ik in Beeld?’ kunnen zorgprofessionals en cliënten zich beter in elkaar verplaatsen, en verloopt de omgang veel soepeler.
 

Lees verder

Ervaringsleren, maar dan anders!

Je kunt bij ervaringsleren bewust ervaringen opzoeken die nauw aansluiten bij je werk en bij de mensen die je ondersteunt. Maar je kunt jezelf ook laten verrassen door belevingsmateriaal vanuit een hele andere invalshoek. In een andere vorm, of bedoeld om taboes te doorbreken.
 

Lees verder

Ervaringsleren in het onderwijs

Wat wist jij van de mensen die je ging ondersteunen, toen je klaar was met je opleiding? Niet alle opleidingen hadden aandacht voor wat mensen met een beperking ervaren. Hoe bewust ben jij je nu van de gevoelens, wensen en behoeften van jouw zorgvragers? Laat jij stagiaires ervaren wat mensen met een beperking ondervinden?

Lees verder

Online ervaringsleren

Moniek Gehring is trainer voor ‘Ervaar LVB’ bij MEE Gelderse Poort. Zij vertelt hoe de online training in zijn werk gaat en wat de verschillen zijn met een fysieke training.

 
Lees verder

Terugblik Ervarings-symposium

Op 15, 16 en 17 maart 2021 vond de Week van Ervaringsleren plaats. 
Ben je benieuwd naar het Ervaringssymposium? Wil je het nog eens terugkijken of heb je het gemist? Bekijk dan wat er zich deze drie dagen allemaal afspeelde. 
Lees verder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Marri anne Vrij 25/3/2021

Zelf had ik zo graag deelgenomen aan de 3 symposia vorige week. Via MEE had ik de uitnodiging gekregen.
Daar heb ik dus ook nog gevraagd nog een mail naar toegestuurd. over verdere informatie. Nu zie ik in mijn mail dus wel een link naar deze site. voor een evaluatie. Die kan ik dus niet geven helaas, Alleen dat ik dus niet kon deelnemen.

met vriendelijke groet,
Marri-Anne Vrij,
bestuurslid, NVA-regio Gelderland