Toon zoekbalkToon menu

Vakmanschap

Regeldruk: Zelf aan de slag

Werken aan minder regeldruk kan op verschillende manieren. Waar begin je en welke tool kun je het beste gebruiken? Deze hulpmiddelen helpen je op weg.

Keuzehulp minder regeldruk

Werken aan minder regeldruk kan op verschillende manieren. Waar begin je en welke tool kun je het beste gebruiken? Onderstaand overzicht helpt je om uit te zoeken welke tools voor jou en je team geschikt zijn!

keuzehulp regeldruk

(Klik op de afbeelding om de keuzehulp te vergroten)

Wil je geen gebruik maken van onze keuzehulp? Scroll dan verder op deze pagina óf klik op onderstaande links om direct naar de tools te gaan die passen bij jouw wens.

Ik wil: 
Regeldruk in mijn organisatie in kaart brengen
Weten welke regels verplicht zijn en welke niet
Reflecteren op registreren
Werkprocessen verbeteren
Kritisch kijken naar beleidsmaatregelen
Aandacht voor regeldruk in mijn organisatie

Regeldruk in jouw organisatie in kaart brengen

Toolkit: minder papier meer tijd voor zorg

Samen met het team inventariseer je eerst welke registraties er zijn. Met post-its plak je die op het speelveld. Daarna kijk je welke registraties wettelijk verplicht zijn. En belangrijker nog: welke niet? Vervolgens maak je een top 3 van registraties die je wilt afschaffen. De toolkit bestaat uit vier stappen:

De Toolkit is voor 40 euro via de Vilans webwinkel te bestellen.

Instructievideo Toolkit minder papier, meer tijd voor zorg

Wil je aan de slag met de toolkit, maar weet je niet waar te beginnen? In deze instructievideo leggen we stap voor stap uit wat je moet doen.

https://youtu.be/O8fQp_0AVOY

Terug naar boven

Weten welke registraties verplicht zijn

Waar komen registraties vandaan? Welke registraties zijn wettelijk verplicht en welke niet? En wat is er bekend over de hoeveelheid tijd die nu precies aan administratieve taken wordt besteed?

Download het overzicht wettelijk verplichte registraties (pdf)

Terug naar boven

Reflecteren op registreren

Alleen het schrappen van regels is niet genoeg om regeldruk te verminderen. Soms schrap je een regel en krijg je er twee voor terug. Waarschijnlijk is er dan iets anders aan de hand. Het helpt dan om te kijken naar de achterliggende oorzaken van regeldruk. Deze tool helpt je om de oorzaken van regeldruk voor jouw team te achterhalen. Doorloop de vijf oorzaken die wij samen met andere organisaties hebben achterhaald en ga aan de slag voor meer tijd voor zorg!

Download de tool Reflecteren op registreren (pdf)

Terug naar boven

Werkprocessen verbeteren

Registratiereis

De Registratiereis is een praktisch hulpmiddel om een specifieke registratielast of werkproces te versimpelen en versnellen. Met de tool krijgt uw team inzicht in een bepaald registratieproces en brengt u de knel- en verbeterpunten in kaart.

Download de registratiereis (pdf)

Terug naar boven

Aandacht voor regeldruk in jouw organisatie

Quiz registratielasten in de gehandicaptensector

Is het dagelijks temperaturen van de koelkast verplicht? Weet jij welke registraties écht verplicht zijn? Wat zijn de meest voorkomende registratielasten in de ouderenzorg? Beantwoord de 5 vragen, en je leert meteen van de antwoorden en tips!

HACCP: test je kennis

Zorgorganisaties zijn verplicht om een voedselveiligheidsplan op te stellen. Dat moet volgens de HACCP. Ook gehandicaptenzorgorganisaties moeten zich hier aan houden. Weet jij welke regels verplicht zijn volgens de HACCP? Doe de quiz en leer van de antwoorden!

Terug naar boven

Kritisch kijken naar beleidsmaatregelen

Onnodige regels of registraties voorkomen

De Trechter van Verdunning helpt je om te bepalen of het werken met een nieuwe regel of registratie echt zinvol is. Je toetst de nieuwe regel of registratie op noodzakelijkheid, werkzaamheid en doelmatigheid. De trechter voorkomt hiermee dat er onnodige regels of registraties ingevoerd worden. De Trechter van Verdunning is ontwikkeld in het kader van (Ont)Regel de Zorg. Een initiatief door VvAA en Het Roer Moet Om.

Download de Trechter van Verdunning (pdf)

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.