Toon zoekbalkToon menu

Visuele beperking

Waaier met aandachtspunten

In 2017 ontwikkelde Koninklijke Visio een waaier om kennis en ervaring te delen met andere zorgprofessionals. Dit hulpmiddel geeft begeleiders inzicht in de aandachtspunten van personen met een visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Daarbij staat de fysieke omgeving en wijze waarop je deze mensen aanspreekt centraal. 
visuele-beperking-waaierMensen met een visuele én verstandelijke beperking zijn gebaat bij meer ondersteuning in het dagelijks functioneren dan personen met alleen een verstandelijke beperking. Meer kennis en expertise bij zorgprofessionals betekent betere ondersteuning. Daarom stelt Visio de waaier gratis beschikbaar. De inhoud van de waaier is onder andere ontwikkeld op basis van interviews met begeleiders. 
 

Download de waaier (pdf)

Achtergrond

In 2016 en 2017 is de inhoud van de kennis over ondersteuning van personen met zowel een visuele als verstandelijke beperking bij zorgprofessionals onderzocht. Begeleiders gaven een inkijkje in wat belangrijk is voor de inrichting van de fysieke omgeving en de benadering van deze doelgroep. Uit dit onderzoek blijkt dat:
  • kennis vaak onbewust aanwezig is
  • er is een overzichtslijst nodig met aandachtspunten voor de ondersteuning van deze doelgroep
De waaier is mogelijk gemaakt met subsidie vanuit de Programmaraad Visueel. Met dank aan: Rijksuniversiteit Groningen, Y. van Dijk en A.A.J. van der Putten; Hanzehogeschool Groningen, A. Waninge; Koninklijke Visio, M. Brehen.

tip-waaier-visuele-beperkingFeedback

Heb je een vraag, mening of feedback over de waaier? Neem contact op met alywaninge@visio.org.

Bron: Visio

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.