Toon zoekbalkToon menu

Volwaardig leven

Iedereen in de maatschappij wil zijn of haar leven naar eigen wens invullen. Als mensen dit niet (helemaal) zelf kunnen, worden zij daarbij geholpen. Veel zorgaanbieders zijn bezig met eigentijdse en creatieve initiatieven om die zorg nog beter te maken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunt hen hierbij met de projecten Begeleiding à la carte en de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg.

Begeleiding à la carte

Lees nu hier de eindrapportage.
Lees verder

De innovatie-impuls

Lees nu hier de voortgangsrapportage.
 

Lees verder

De innovatie-impuls

“De manier waarop we technologie inzetten vraagt wel speciale aandacht. Hoe nemen we cliënten, begeleiders en naasten mee? En hoe zorgen we dat technologie de zorg ondersteunt?”.
 
Lees verder

Begeleiding à la carte

“Persoonsgerichte zorg is telkens vernieuwen in het klein. Steeds weer kijken wat wel en niet werkt voor de cliënt. Dat is één van de belangrijkste lessen van Begeleiding à la carte.” 
Lees verdervolwaardig leven


Terugblik online congres Volwaardig leven

Lees verder


Wat is 'Volwaardig leven'?

Met het programma Volwaardig leven willen we een landelijke beweging op gang brengen naar een toekomstbestendige gehandicaptenzorg en complexe zorg. Het gaat om zorg die flexibel in kan spelen op zorgvragen van mensen met een beperking en hun naasten. Want hun wensen en behoeften veranderen.

Veel zorgaanbieders zijn bezig met eigentijdse en creatieve initiatieven om die persoonsgerichte zorg nog beter te maken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondersteunt hen hierbij met de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg en het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte.

Bekijk hier de factsheet met het overzicht van de resultaten tot nu toe. Onderaan deze pagina vind je de meest recente voortgangsrapportage van Volwaardig leven.

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Barbara Tieks (Vilans) 13/7/2020

Hopelijk kan het programma Volwaardig leven juist een goede bijdrage leveren aan zinvolle dagbesteding en meer persoonsgerichte zorg. Meerdere organisaties die deelnemen aan het programma werken daaraan.


Grietje 2/7/2020

Een volwaardig leven, persoonsgerichte zorg. Het leest zo mooi, alleen de praktijk is toch een stuk minder mooi. Het gaat bij mijn verwant nog erg veel van zorgmoment naar zorgmoment. Het dagelijkse wandelingetje kan meestal niet doorgaan, omdat de huishoudelijke taken voorgaan. Personeel spreekt elkaar vooral aan op het niet toegekomen zijn aan die huishoudelijke taken. Het niet toekomen aan een activiteit met de bewoner(s) is geen punt. Misschien dat er te weinig geld is, of wordt het op de verkeerde wijze ingezet?? Maar een volwaardig leven, zinvolle dagbesteding, persoonsgerichte zorg? Dat is en blijft nog steeds een moeizame weg.