Toon zoekbalkToon menu

De Persona Puzzel

Bij het invoeren van zorgtechnologie in is het menselijke aspect minstens zo belangrijk als het technische aspect. Het is immers de succesvolle samenwerking tussen mensen die uiteindelijk voor verandering zorgt. Met de Persona Puzzel krijg je een helder beeld van wie betrokken zijn bij een implementatie van technologie, en wat zij nodig hebben. Bovendien krijg je slimme tips en kun je zelf, met behulp van het template, een persona maken.

Deze sleutelfiguren maken het implementeren van zorgtechnologie tot een succes

Vanuit de Innovatie-impuls zijn tien persona’s ontwikkeld, op basis van dertig diepte-interviews. Deze tien persona’s zijn: de cliënt, de projectmanager, de zorgbegeleider, de bestuurder, de naaste, de behandelaar, de communicatiespecialist, de IT-specialist, de onderzoeker en de HR-adviseur. Zij spelen allemaal een sleutelrol bij het implementeren van zorgtechnologie. Als één van hen ontbreekt is de puzzel niet compleet.

Infographics, tips en een handige template

Via de Persona Puzzel ga je naar infographics, die de belangrijkste kenmerken van iedere persona laten zien. Zoals de functieomschrijving, waar de persona blij van wordt, doelen en motivaties. Maar ook barrières ten aanzien van zorgtechnologie en waar de persona zijn of haar informatie vandaan haalt. Bovendien geven we je tips over hoe je persona’s kan inzetten én er is een template waarmee je je eigen persona maakt.

Benieuwd? Download hier de Persona Puzzel!


Sleutelrol bestuurder bij implementatie zorgtechnologie

Welke tips of adviezen hebben de bestuurders van Profila Zorg en SGL voor andere bestuurders, als het gaat om het implementeren en stimuleren van zorgtechnologie? En hoe zien zij hun rol als de ‘persona’ bestuurder? 'Vooral doen', zegt Lidy Evenhuis (SGL) onomwonden. 'Wees niet te bang voor de koudwatervrees van medewerkers. Als zij zien dat zorgtechnologie voor de cliënt meerwaarde heeft, gaan ze er vanzelf in mee.'

Peter Van Wijk (Profila Zorggroep): 'Deel de kennis die je met het experimenteren met zorgtechnologie opdoet. Creëer een platform en maak massa, net als de Innovatie-impuls. We zitten in de langdurige zorg vaak op onze eigen eilandjes. Vergroot je horizon, dan kun je meters maken. Dat is voor ons een van de redenen om mee te doen met de Innovatie-impuls.'

In dit artikel van ICT&health lees je meer over hoe Peter en Lidy hun rol als bestuurder zien.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.