Naar hoofdinhoud Naar footer

EMB in het vizier

Er zijn in ons land minimaal 13.000 mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB). Met project 'EMB in het Vizier', halen we kennis op uit de praktijk. Deze kennis bundelen we en maken we beschikbaar voor alle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg.

Zorg voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen

Hoe verschillend mensen met EMB ook zijn, bij iedereen is sprake van een combinatie van stoornissen en beperkingen, die zorgen voor beperkingen op alle levensdomeinen. In de dagelijkse zorg en ondersteuning spelen vragen rond afhankelijkheid, integrale aanpak, samenwerking met ouders en veranderende wetgeving. Aan het beantwoorden van die vragen wil 'EMB in het Vizier' een steentje bijdragen. 'EMB in het vizier' is onderdeel van programma Gewoon Bijzonder.

Programma EMB in het Vizier

Het programma van EMB in het Vizier bestaat uit twee fases:

Fase 1. De eerste fase is de onderzoeksfase. Een vragenlijst werd uitgezet om kennis en vragen op te halen. De vragenlijst is inmiddels door 330 mensen ingevuld en op basis van de opgehaald informatie is er een rapport gemaakt. Bekijk hier het rapport

Fase 2. Op basis van deze bevindingen is er in de realisatiefase een leidraad voor professionals gemaakt. Deze leidraad wordt zorgvuldig getest en aangevuld door zorgorganisaties.

EMB

We gebruiken de afkorting EMB (ernstig meervoudige beperkingen) omdat die in het werkveld het meest wordt toegepast. Ook andere omschrijvingen rekenen we tot deze groep:

EMB in het vizier in de spotlights (video's)

In de video’s worden de communicatie uitdagingen tussen verwanten en professionals zichtbaar, maar ook wordt het belang van goede kennisoverdracht belicht. Aan het woord: een begeleider, ouder en een orthopedagoog. Bekijk hieronder de trailer en bekijk hier alle vlogs.

YouTube video thumbnail

Leidraad EMB in het vizier

De leidraad EMB in het vizier is inmiddels opgeleverd en bestaat uit 115 kennisproducten. 

Ga naar de leidraad

Downloads