Naar hoofdinhoud Naar footer

Dementietafels

Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. Daardoor wordt de kans dat zij gaan dementeren steeds groter. De tijd tussen het ziek worden en het overlijden kan snel gaan en is ingrijpend.

Hoe ga je hier mee om? Bijvoorbeeld als het gaat om huisvesting, manier van aanspreken, deelname aan de samenleving, veiligheid, zorg (ook in de laatste levensfase)? Familie, mantelzorgers en zorgmedewerkers gaan hierover met elkaar in gesprek bij een Dementietafel.

Hoe ga je om met dementie en verstandelijke beperking?

Een Dementietafel lijkt op het al langer bekende Alzheimercafé. Bij een Alzheimercafé komen mensen bij elkaar om te praten over het leven met mensen met dementie. Als dat samengaat met een verstandelijke beperking, is de zorg en omgang heel anders. Een Dementietafel is een plek waar je kunt praten over mensen met een verstandelijke beperking die ouder worden en dementeren.

Dementietafels kunnen zorgen voor betere zorg en ondersteuning. En dus een betere kwaliteit van leven voor mensen.

Hoe gaat dat: zo'n Dementietafel?

Bekijk in de onderstaande video hoe een Dementietafel verloopt.

YouTube video thumbnail

Lees ook de ervaringsverhalen..

Toegankelijk en open

  • De Dementietafel moet op alle manieren toegankelijk en makkelijk te bereiken zijn.
  • Aan de hand van wisselende thema’s praten mensen met elkaar over hun kennis en ervaringen.
  • De sfeer is open en ongedwongen, met ruimte voor gezelligheid.
  • Familie, mantelzorgers en hulpverleners kunnen ervaringen en kennis uitwisselen.
  • Hulpverleners kunnen leren van de vragen van familie en mantelzorgers.
  • Wordt uit de Dementietafel duidelijk dat er kennis over een onderwerp ontbreekt, dan wordt dit gekoppeld aan onderzoek.

Oproep

  • Ouders of verwanten hebben een schat aan ervaringen en kennis in te brengen bij de Dementietafels. Ook kunnen zij lotgenoten en medewerkers ontmoeten, die hun ervaringen (h)erkennen en van wie zij nieuwe inzichten kunnen krijgen. Wij zijn erg benieuwd naar reacties van ouders en verwanten. Mogelijk heb je interesse in deelname aan een Dementietafel? Laat het ons weten.
  • Ben je als zorgorganisatie of hulpverlener geïnteresseerd in deelname aan een Dementietafel? Of ben je bekend met vergelijkbare initiatieven of zorgorganisaties of andere organisaties die mee zouden willen doen? Ook dat willen wij graag weten.

Wij zijn erg benieuwd naar je reactie. Dat kan per mail: advies@kansplus.nl

Meer informatie over de dementietafels

Downloads