Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Resultaten symposium Hoe vrijwillig is de zorg?

Elver hecht groot waarde aan wetenschappelijk onderzoek. Anne Pier van der Meulen heeft onderzoek verricht voor promotie aan de universiteit van Tilburg. Het onderzoek; 'Hoe vrijwillig is de zorg' heeft binnen Elver plaatsgevonden. Om het belang te onderstrepen is er in maart 2021 een symposium georganiseerd in samenwerking met de universiteit van Tilburg. 

Anne Pier van der Meulen en Noud Frielink vertelden tijdens dit symposium over de beleving en waardering van beperkingen in de dagelijkse zorg voor mensen met een matige verstandelijke-beperking-gehandicaptenzorg verstandelijke beperking. Download de powerpoint presentatie over het onderzoek naar beperkingen in de dagelijkse zorg.

Download het onderzoek

Wegingskader


Begeleiders en verwanten spelen een belangrijke rol in gezamenlijke besluitvorming als het gaat om mensen met beperkingen. Zij zijn vaak de sleutelfiguren in het leven van mensen met een matig verstandelijke beperking. Wanneer beperk je wel en wanneer niet? Wat doe je als je kijkt naar beperkingen in eten en gebruik social media. In hoeverre zijn beperking (regels) goede zorg? 

Download informatie over het wegingskader

Lees meer over wegingskader

Infographic

Vormen van vrijheidsbeperkingen voor mensen met een matig verstandelijke beperking komen regelmatig voor. Vaak legt de begeleiding een beperking op omdat hij of zij dit ziet als het beste voor de cliënt. Het is de vraag of de cliënt en hun naasten dit ook zo ervaren. Deze infographic laat zien in welke domeinen vrijheidsbeperkingen het meest voorkomen en hoe je hier als begeleider op de beste manier mee om kan gaan.

Download de infographic

Opnamens van het symposium 

Irma Hamerlink (bestuurder van Elver) leidt een paneldiscussie rondom vragen over onvrijwillige zorg (vrijheidsbeperking). In dit filmpje geven de panelleden informatie hoe zij omgaan met onderstaande vragen.
  • Hoe voorkom je dat dingen een gewoonte worden?
  • ​Hoe houden we ons scherp?
  • Is onvrijwillige zorg nodig, als de omgeving juist is ingericht?
  • Hoe vrijwillig is de zorg?

https://youtu.be/JFNpNj4smxA

Lukt het niet om het filmpje te bekijken ga naar dit Youtube-kanaal

https://youtu.be/aCgae_MVbCM

Lukt het niet om het filmpje te bekijken? Ga naar dit Youtube-kanaal

Onvrijwillige zorg

Het doel van de Wet zorg en dwang is dat onvrijwillige zorg bij mensen met een beperking zoveel mogelijk wordt voorkomen. Wat gaat er in de praktijk precies veranderen?
Lees verder

Promotieonderzoek

​Zorgen lichte vrijheidsbeperkingen in het dagelijks leven van mensen met een matige verstandelijke beperking voor betere zorg? In zijn promotieonderzoek ging geestelijk verzorger Anne Pier van der Meulen op zoek naar een antwoord op deze vraag. 


Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.