Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Alternatievenbundel

Hoe zorg je ervoor dat jouw cliënten zoveel mogelijk kunnen leven in vrijheid, ook als je ingrijpt omdat de persoon zelf of mensen in zijn omgeving anders risico lopen op ernstig nadeel? In de zoektocht naar alternatieven kan deze nieuwe Alternatievenbundel van Vilans je helpen.

De Alternatievenbundel is een praktisch hulp- en inspiratieboekje en geeft inspiratie voor passende en vrijwillige zorg aan de hand van 85 alternatieven. De bundel is een praktisch hulp- en inspiratiemiddel om de vrijheid in de zorg te vergroten.

Download de Alternatievenbundel (pdf, 2020)

Alternatievenbundel in boekvorm bestellen

Je kunt de Alternatievenbundel ook bestellen in de webwinkel van Vilans. Voor € 15,95 heb je dan een handzaam naslagwerkje met een ringband.

https://www.youtube.com/watch?v=IYDFXyoI0UY


Casus

Meneer Frerikx loopt vaak weg. Daarom is de deur van de huiskamer op slot als hij daar is. Een stagiair zegt dat dat niet mag omdat zoiets vrijheidsbeperking is. Wat is onvrijwillige zorg en wat zijn alternatieven?

Doelgroepen en thema's

Doelgroep
Thema's
  • Emotioneel welbevinden
  • Lichamelijk welbevinden
  • Materieel welbevinden
  • Zelfbepaling
  • Rechten
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Research based. Kennis op basis van onderzoek. 

Beoordeling:
‘Kenniscentrum Vilans heeft ruim 80 alternatieven voor vrijheidsbeperking gebundeld. Het resultaat is een praktisch hulp- en inspiratiemiddel bij het afbouwen van vrijheidsbeperking.’ Bron: Vilans.nl.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad Oud en Gelukkig.
Ga naar de leidraad
Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Janneke Stegink 27/2/2022

Mocht iemand ervaring hebben met de Zensi of een ander hulpmiddel, mooi om deze hier ook te delen.


Christophe 26/2/2022

Beste, ik breng u graag op de hoogte van het bestaan van Zensi, het val- en fixatiepreventiesysteem op basis van bedmonitoring en intuïtieve rust- en slaapanalyse. Meer info kan u vinden op www.zensi.be of via info@zensi.be


Janneke Stegink 17/8/2021

Ken je een alternatief dat nog niet in de bundel staat en waar je wel enthousiast over bent of heb je een waardevolle ervaring met een alternatief, geef het aan als reactie hier! Zo kunnen andere medewerkers in de zorg dit ook lezen. (En verzamelen alle geluiden voor een eventuele volgende versie ;-)
Afgelopen maanden kreeg ik via de mail al de volgende waardevolle inbreng.
- Voor de afbouw van een tentbed zetten wij het Feelsafe Go ben in. Dit werkt goed, mede omdat bij een gewoon tent bed er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als je de ritsen open laat staan.
- Een reactie op één van de suggesties voor toezicht zonder systemen, namelijk die van een platic bekertje op de deurkruk dat valt als de cliënt uit de kamer komt. Ik begrijp niet dat dit als serieuze optie wordt genoemd. Wat denk je dat er gebeurt met een cliënt met een verstandelijke beperking of dementie die elke keer dat ie de deur opent, opeens iets hoort vallen. Zorg is gealarmeerd maar andere bewoners ook gelijk wakker, iedereen komt de gang op om te kijken wat er aan de hand is, nog mee bekers die naar beneden kletteren. Echt een slecht idee dit!

En ik kreeg de vraag: welke alternatieven voor onvrijwillige zorg of beperking van vrijheid gebruiken jullie vaak bij mensen met een licht verstandelijke beperking?

Ik ben benieuwd naar jullie reactie
Janneke (o.a. coördinator van de Alternatievenbundel bij Vilans)