Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Boek en handreiking over bemoeizorg en LVB

VUmc, Stichting Raad op Maat en zorginstelling Odion brachten een boek en een handreiking over bemoeizorg uit. Bemoeizorg is zorg die een cliënt zelf niet nodig vindt.

Bemoeizorg handreikingEen bepaalde mate van ondersteuning, soms in de vorm van bemoeizorg, kan mensen met een verstandelijke beperking helpen zich staande te houden in de maatschappij. Maar hoe maak je deze afweging? Download het boek ‘Bemoeipraat’ voor cliënten (pdf) en de handreiking voor zorgprofessionals (pdf).

Cliënten met een licht verstandelijke beperking vinden het vaak lastig om hun zorgvraag zelf te formuleren. Om die reden moeten begeleiders een afweging maken: wacht je tot de cliënt met een zorgvraag komt, of bied je zorg aan?

Handvatten voor bemoeizorg

Met het boek 'Bemoeipraat' krijgen cliënten iets in handen om zaken waar ze het niet mee eens zijn te bespreken. In de handreiking staat een stappenplan voor begeleiders voor het overwegen en eventueel aanbieden van bemoeizorg beschreven. De bijbehorende cursus diept het aangeboden stappenplan verder uit.

Bron: VGN

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.