Toon zoekbalkToon menu

Zorgtechnologie

Wat doe je als een robot een maatje wordt van een cliënt?

In je dagelijkse werk krijg je te maken met lastige vragen, die je zorgvuldig moet afwegen. Hoe beslis je wat goed is voor jouw cliënt? Aan de hand van 6 casussen kun je je mening geven over ethische dilemma’s in de gehandicaptenzorg. In deze vijfde casus behandelen we een dilemma over technologie.  

Technologie kan het leven van mensen een stuk aangenamer maken. Maar wat doe je als een robot een maatje wordt van een cliënt?

Casus robotkat

Jurgen is dol op dieren. Toen hij nog thuis woonde had hij twee katten, een lapjeskat en een zwart-witte kater. Maar op de woongroep zijn katten niet toegestaan. Jurgen zegt en roept al maanden dat hij zo graag een huisdier wil. Zijn begeleiders zoeken naar een oplossing en besluiten om een robotkat aan te schaffen, voor de hele groep.

Jurgen was dolblij toen hij het robotkatje zag. Samen met de andere bewoners van de groep gaven ze haar een naam: Mies. Jurgen knuffelt en borstelt haar elke dag en als zijn moeder op bezoek komt laat hij Mies trots zien. Ook de andere bewoners zijn gehecht geraakt aan de kat. 

Na een maand wordt Mies weggehaald. De robotkat wordt ingezet bij de volgende groep. Het is namelijk te duur om voor elke groep een robot aan te schaffen. Jurgen kan niet geloven dat Mies weg moet en is ontroostbaar. ‘Ik mis mijn maatje’ zegt hij steeds. 

Wat vind jij? 

De poll is inmiddels gesloten. Bekijk de uitslag: 

Casus: Robotkat als maatje? Wat zou jij doen? De poll is gesloten.
Ik doe niets. Een robot kan nooit een echt maatje worden dus het gemis zal vanzelf minder worden.
 
0
Ik bespreek met de familieleden van Jurgen of het mogelijk is dat zij een robotkat voor hem kopen.
 
45
Ik bespreek met Jurgen en andere bewoners dat ze de robotkat wel mogen opzoeken elders in de woongroep.
 
0
Ik spreek de leidinggevende hierover aan en vindt dat hij /zij het niet kan maken de robotkat weg te halen bij bewoners die hier veel plezier aan beleven.
 
20
We maken een roulerend systeem en ik leg uit aan de bewoners dat de robotkat tijdelijk in de groep is en soms logeert in een andere groep. En dat de kat uiteindelijk weer terugkomt.
 
38
Anders namelijk… (klik op 'reageer' onder dit artikel)
 
10
Aantal stemmen: 113

Lees de reactie van Sandra Suijkerbuijk, expert eHealth op de uitslag van de poll

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Pouwel van de Siepkamp 29/11/2018

Ik zou om te beginnen helemaal niet met een robotkat starten, maar met een echt dier. Tenzij misschien er huisgenoten zijn die allergisch zijn voor katten.
Maar als er dan toch een robot komt, is het bizar dat de instelling na een paar maanden besluit dat deze weer weg moet. Dit is spelen met de gevoelens van mensen. Voor mij onaanvaardbaar


Kaat 29/11/2018

Hoe oud is de client? Heeft hij een eigen budget? Zo ja, met hem bespreken of hij zelf bereid is de robot aan te schaffen. Of met hem een plan bedenken hoe hij geld kan verzamelen. Daarbij kan dan inderdaad familie betrokken. Of mogelijk zijn er nog andere mede cliënten die ook de robot willen, en delen ze de kosten.


Jesse Voortman 29/11/2018

Preventief onderzoeken of het haalbaar is in de breedste zin van het woord om een robotkat aan te schaffen. Indien het niet door Jurgen, netwerk, instelling, etc. gefinancierd kan worden überhaupt de robot niet in het leven laten van Jurgen.


De 5e optie vind ik persoonlijk ook een goede optie, maar alleen als het bij voorbaat duidelijk wordt gemaakt en niet achteraf.


Marianne Velthuis 29/11/2018

ik zou als organisatie een robotkat voor hem aanschaffen. Ze kosten 150 euro. Dat is een bedrag dat op te hoesten is. wrs. vertoont hij rustiger gedrag. dus minder begeleiding.