Toon zoekbalkToon menu

Zorgtechnologie

Wat vinden mensen zelf van eHealth?

‘eHealth kan leiden tot grotere mate van zelfstandigheid.’ Dit zeggen mensen met een verstandelijke beperking, naasten en professionals die deelnamen aan een onderzoek van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University). De AWVB onderzocht welke voor- en nadelen zij ervaren bij de inzet van eHealth.
De deelnemers geven verder aan dat de inzet van eHealth kan leiden tot betere communicatie en tijdswinst kan opleveren. Het digitaal kunnen inzien van rapportages en het eenvoudig delen van informatie zorgt er daarnaast voor dat mensen met een verstandelijke beperking meer grip op hun leven krijgen.

Factoren die bemoeilijken

Deelnemers vinden live en persoonlijk contact heel belangrijk en dit kan niet worden vervangen door eHealth. Wel zou het aanvullend kunnen zijn. Ook zijn er verschillende factoren die het moeilijk maken om eHealth goed in te zetten. Bijvoorbeeld: de afwezigheid van apparatuur zoals een telefoon of tablet, een goede internetverbinding, gebrek aan tijd bij zorgmedewerkers en een goede ondersteuning op het gebied van ICT.

Helpende factoren

De deelnemers benoemen daarnaast ook een aantal factoren die juist helpend zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het goed informeren en betrekken van de mensen die met de technologie te maken hebben. Ook het goed aansluiten bij mensen met een verstandelijke beperking is belangrijk, bijvoorbeeld met beeldmateriaal en eenvoudige taal. En tot slot het accepteren dat niet iedereen met eHealth kan of wil werken, bijvoorbeeld vanwege leeftijd of gebrek aan kennis.  

Over het onderzoek

beperking-gehandicaptenIn totaal hebben 16 mensen deelgenomen aan het onderzoek van de AWVB. Het ging hierbij om acht mensen met een verstandelijke beperking, vier naasten en vier professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door dr. Noud Frielink, drs. Cathelijn Oudshoorn en prof. Petri Embregts.

Bron: Tandonline.com 

8 tips voor implementatie van eHealth

Op basis van het onderzoek heeft de AWVB een aantal aanbevelingen opgesteld die kunnen helpen bij het implementeren van eHealth:
  1. Maak vooral gebruik van technologieën die eenvoudig zijn in gebruik.
  2. Heb oog voor de situatie van iemand met een verstandelijke beperking en zijn/haar netwerk van naasten en professionals. Houd daarnaast ook rekening met iemands motivatie om eHealth te gebruiken.
  3. Betrek naasten bij de toepassing van eHealth. Zij kunnen immers goed inschatten of de technologie passend is voor hun familielid met een verstandelijke beperking. Ook zijn zij zelf vaak medegebruiker van de technologie.
  4. Bespreek de toegevoegde waarde van eHealth aan mensen met een verstandelijke beperking, naasten en professionals.
  5. Geef uitleg over het, wat en waarom van een technologie die wordt ingezet. Dit geldt ook voor beslissingen die hierover zijn genomen in een zorgorganisatie.
  6. Begin met eHealth bij de mensen die nieuwsgierig en enthousiast zijn over het gaan gebruiken van eHealth.
  7. Check of aan de randvoorwaarden in de organisatie is voldaan. Het gaat hierbij om: een goedwerkende internetverbinding, voldoende financiële middelen voor de aanschaf van de technologie, voldoende tijd om je te verdiepen in de technologie en een ICT-afdeling die kan ondersteunen wanneer er vragen zijn.
  8. Ga na wat de afspraken zijn in de organisatie als het gaat om veiligheid en privacy en of dit voldoende is om dit te borgen. Het gaat hierbij zowel om afspraken over ICT-systemen als wat je als professional (en andere betrokkenen) wel en niet mag gebruiken. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.