Naar hoofdinhoud

Bijgewerkte bezoekregeling gehandicaptenzorg tijdens corona

Gepubliceerd op: 29-04-2020

De VGN heeft de bezoekregeling voor instellingen in de gehandicaptenzorg geactualiseerd. De update betekent dat organisaties kunnen kijken hoe ze de ruimte in de regeling meer benutten en zo kunnen zorgen voor een betere balans tussen gezondheid en welzijn van de cliënten.

De VGN adviseert organisaties om voorzichtig toe te werken naar de anderhalvemetersamenleving. Het ‘nee-tenzijbeleid’ blijft gelden, maar de nadruk ligt meer op 'tenzij'. Dat betekent dat de sector stapje voor stapje werkt naar een verruiming van de bezoekregeling en uiteindelijk naar een ‘ja-tenzijbeleid’, zodra de ontwikkelingen rondom het coronavirus dit toelaten.

Bekijk het volledige bericht en de bijgewerkte bezoekregeling

Voorbeelden van wat kan in de gehandicaptensector

Binnen de gehandicaptenzorg bestaan er veel verschillende soorten cliënten. Daardoor zijn er grote verschillen tussen de risico's die zij lopen bij besmetting. Ook is de manier waarop iemand woont belangrijk bij de afweging. Voor het verruimen van de bezoekregeling ligt het voor de hand om te beginnen bij mensen met bewezen lage risico’s. Voorbeelden van toepassing van het beleid:

  • Voor mensen met een beperking die begeleid zelfstandig wonen in een eigen appartement kan de richtlijn van de RIVM gelden: maximaal 3 bezoekers en 1,5 meter afstand houden en beperkt naar buiten.
  • Kinderen onder de 12 jaar zouden hun ouders kunnen ontvangen, omdat deze leeftijdsgroep een laag risico loopt.
  • Voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen die zeer kwetsbaar zijn, is bezoek niet mogelijk. Behalve als de verwant onderdeel uitmaakt van de dagelijkse zorg.

Ruimtemakers aan de slag

De VGN, Ieder(in) en KansPlus zetten een groep van ‘ Ruimtemakers’ op om uit te zoeken wat er in de sector gebeurt en hoe de bezoekregeling verruimd kan worden. Ook wil de VGN dat, onder leiding van het ministerie van VWS, een onderzoek start om de wetenschappelijke kennis over besmettingen in de sector te vergroten. Er wordt inmiddels al data verzameld over dit onderwerp.

Hoe gaat jouw organisatie om met deze vernieuwde bezoekregeling? De VGN hoort het graag. Nieuwe ideeën, ervaringen en goede voorbeelden zijn zeer welkom via corona@vgn.nl.

Bron

VGN

Deel deze pagina via: