Naar hoofdinhoud

Coronavirus besmet mensen met een verstandelijke beperking op jongere leeftijd

Gepubliceerd op: 17-04-2020

De eerste, voorlopige bevindingen van online registraties door zorgorganisaties laten zien dat bij mensen met een verstandelijke beperking meer dan de helft van de besmettingen met het coronavirus (COVID-19) voorkomt onder de 60 jaar.

Besmetting op lagere leeftijd dan landelijke RIVM-cijfers

Deze leeftijd ligt lager dan de landelijke cijfers van het RIVM. In die cijfers zien we de meeste besmettingen in leeftijdsgroepen boven de 60 jaar. Het aantal sterfgevallen door COVID-19 onder mensen met een verstandelijke beperking lijkt overeen te komen met de cijfers van het RIVM. Daarnaast is aan de registraties te zien dat COVID-19 onder mensen met een verstandelijke beperking ook voorkomt op jonge leeftijd (10-19 jaar).

Er is inmiddels een update van de factsheet (31 maart 2022, pdf)

Database met coronacijfers in de gehandicaptenzorg

De inzichten komen voort uit een database van de Academische werkplaats Sterker op eigen benen van het Radboudumc. In opdracht van het ministerie van VWS stelde de werkplaats een online database beschikbaar voor zorginstellingen. Dit is op dit moment de enige online database (ook internationaal) voor de registratie van besmettingen en verdenkingen van COVID-19 bij mensen met een verstandelijke beperking.

Meld jouw zorgorganisatie ook aan voor de database

Bron

VGN

Deel deze pagina via: