Organiseer ontmoetingen waarin cliënten hun ervaringen met technologie delen.
Wat ervaringsdeskundigen van technologie en data vinden
Gepubliceerd op: 28-05-2025
Laatst bijgewerkt op: 26-05-2025
Wat betekent technologie voor mensen met een beperking? En hoe ervaren zij dit in hun dagelijks leven? Tijdens de sessie Daten met Diepgang op het Congres Toekomstagenda gingen ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals hierover met elkaar in gesprek.
Open en eerlijk gesprek levert inzichten op
Tijdens deze workshop gingen deelnemers letterlijk ‘daten’: in korte gesprekken leerden ze elkaar beter kennen. Ervaringsdeskundigen vertelden wat technologie voor hen betekent in het dagelijks leven. Zorgprofessionals deelden hun ervaringen en vragen.
Het was een open en eerlijk gesprek. De ontmoetingen leverden waardevolle inzichten op. Eén deelnemer zei na afloop: ‘Ik heb altijd op de groep gewerkt. Maar nu ik me bezig houd met innovatie, spreek ik de doelgroep eigenlijk bijna niet meer. Waarom is dat eigenlijk?’ Deze vraag laat zien hoe belangrijk het is om stil te staan bij hoe we omgaan met deze onderwerpen in de zorg én in de samenleving.
Reporter Tim van Zanten was erbij en maakte een video met de reacties van een aantal deelnemers. Bekijk de video hieronder.
Inzicht in beschikbare en bewezen technologieën
Een belangrijk onderwerp tijdens de sessie was: weten we eigenlijk welke technologieën er allemaal al zijn? Veel deelnemers gaven aan dat ze het lastig vinden om daar een goed overzicht van te krijgen. Daardoor wordt beschikbare technologie soms niet gebruikt, terwijl die juist wél van waarde kan zijn.
Vanuit Innovatie-impuls 2 is in 2023 onderzocht welke technologieën worden gebruikt in de gehandicaptenzorg. Op deze pagina vind je een handig overzicht van technologieën die nu al worden toegepast. Dit helpt zorgprofessionals en organisaties om technologie beter in te zetten. Door te weten wat er is, kunnen we betere keuzes maken. Altijd in overleg met de cliënt.
Meer dan technologie: wat cliënten écht nodig hebben
Tijdens de sessie werden ook andere belangrijke thema’s besproken:
- Uitgaan van de hulpvraag van de cliënt: wat heeft iemand écht nodig?
- Niet alles is technologie speciaal voor de zorg: een simpele robotstofzuiger kan al helpen.
- Toegankelijkheid: hoe kom je aan technologie? En hoe gebruik je het?
- Zelfredzaamheid: veel mensen willen vooral meer grip op hun eigen leven.
- Stem geven aan iedereen: hoe betrek je mensen die zich moeilijk uiten?
- Uitleg is nodig: nieuwe technologie kost tijd om te begrijpen.
- Kosten en beschikbaarheid: niet alles is voor iedereen haalbaar.
- Ook naasten zoeken hun weg: technologie verandert ook hun rol.
Wat heeft iemand écht nodig?
De sessie liet zien hoe belangrijk het is om te beginnen bij de vraag van de cliënt. Want welke wens heeft iemand? Wat heeft diegene nodig? Het onderdeel ‘Ontdek de echte gebruikersvraag’ van de vernieuwde InnovatieRoute helpt om te begrijpen wat cliënten nodig hebben voordat je zorgtechnologie inzet. Zo creëer je een stevige basis om technologie te kiezen die aansluit bij de vraag van de cliënt. Ook lees je waarom het zo belangrijk is om cliënten vanaf het begin actief te betrekken. Alleen dan komen we tot oplossingen die echt passen bij hun wensen en hun leven.
Belangrijke tips
Ga uit van wat iemand écht nodig heeft, niet van wat de technologie kan. Wil je weten hoe je dit kunt doen? Het onderdeel Ontdek de echte gebruikersvraag van de InnovatieRoute helpt je hierbij.
Het onderzoek ‘Technologie in gebruik’ kan helpen bij het krijgen van een overzicht van bestaande technologieën. Deel het overzicht met betrokkenen, zodat iedereen op de hoogte is.
Technologie verandert ook de invulling van de rol van familie en naasten. Betrek hen vanaf het begin bij het proces.
Samenwerking
Daten met Diepgang is een samenwerking van Technologie Scouts LFB, Leren Werken met Data van Academy Het Dorp en Innovatie-impuls 2 van Vilans en Academy Het Dorp. Deze programma’s zijn onderdeel van het thema Zorgtechnologie en innovatie van de Toekomstagenda. Deze programma’s worden uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.