Naar hoofdinhoud Naar footer

Mirjam Wouda: sociale relaties bevorderen met technologie

Hoe kunnen we de sociale relaties van mensen met een (visuele én) verstandelijke beperkingen verbeteren met behulp van ICT? Paula Sterkenburg en Mirjam Wouda zijn samen de projectleiders van het project binnen Gewoon Bijzonder: ‘Sociale relaties bevorderen met ICT’. In dit interview vertelt Mirjam Wouda waarom zij zich inzet voor het bevorderen van sociale relaties met behulp van technologie.

1.    Waarom doe je mee aan dit project?

Ik vind het belangrijk om praktijk en wetenschap dichter bij elkaar te brengen.  Kennis over vormen van veilige gehechtheidsrelaties en mentaliseren kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. In onze projecten doen we dit op een heel toegankelijke manier, door het ontwikkelen van een e-learning, een makkelijk te gebruiken checklist en het ontwikkelen van een leerzaam computerspel. De kennis kan direct in de praktijk gebruikt en getoetst worden. 

2.    Wat ga je doen om je doel te bereiken?

De projecten liggen allemaal goed op schema. Dit komt vooral door de goede samenwerking op diverse gebieden. Ervaringsdeskundigen doen en denken mee in ons onderzoek, waardoor de ontwikkeling van de verschillende producten goed verlopen. Ook de samenwerking met studenten van het ROC van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en de VU, in de verschillende fasen van de ontwikkeling en het onderzoek, is heel waardevol en helpt enorm. Wat mij betreft gaan we zo door!

3.    Wanneer ben je tevreden?

Er komt nu een spannende fase van het project aan.  We gaan onderzoeken of het computerspel  Jij & Ik, mensen met een licht verstandelijke beperking helpt om beter te leren mentaliseren.  Daarnaast willen we weten of de net ontwikkelde checklist 'Aansluiten & Stimuleren'  begeleiders helpt om beter aan te sluiten bij mensen met een ernstige meervoudige beperking. Wat betreft de Hi Sense app MVB/LVB zijn we al wat verder en zijn we benieuwd naar de onderzoeksresultaten. We hebben veel deelnemers nodig voor de onderzoeken. Als dat lukt ben ik tevreden. We krijgen veel positieve reacties op de onderzoeken, dus het lukt vast!

4.    Welke tip heb je voor zorgprofessionals?

Onderzoek en praktijk kunnen niet zonder elkaar!  Zorgprofessionals zijn heel belangrijk als het gaat om meedenken en doen aan onderzoek. Daar wordt het onderzoek echt beter van. Waarom dit zo is en hoe onderzoek in de praktijk werkt, zie je op het onderstaande filmpje.

Meer informatie over het netwerk sociale relaties en ICT

Deel deze pagina via: