Naar hoofdinhoud Naar footer

'Pijn bij EMB is te signaleren'

Onderzoekers Eveline Kreukniet en Anne Bruns kregen van begeleiders vragen over plotselinge veranderingen in gedrag van cliënten. Ze begonnen daarom een onderzoek naar het waarnemen van pijn bij ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Dit deden ze samen met dr. Annette van der Putten van de Rijksuniversiteit Groningen.

Is pijn bij EMB te signaleren?

Eveline en Anne onderzochten verschillende manieren om pijn te meten. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam was op dat moment bezig met een onderzoek over hoe pijn kan worden vastgesteld bij ouderen met vergevorderde dementie. Ze deden dat met meetinstrument REPOS (Rotterdam Elderly Pain Observation Scale). De onderzoekers van Expertisecentrum Advisium testten daarop of REPOS ook toe te passen is bij de beoordeling van pijn bij volwassenen met EMB.

REPOS bij EMB

Uit dit onderzoek bleek dat de REPOS-lijst ook te gebruiken is bij volwassenen met EMB. De onderzoekers voegden aanvullingen toe aan REPOS die kenmerkend zijn voor mensen met EMB. Daardoor is er nu een lijst van aanwijzingen voor pijn bij EMB. Deze lijst noemen de onderzoekers ‘POSAID' (Pain Observation Scale for Adults with Intellectual Disabilities).

Dit onderzoek maakt duidelijk dat pijn bij EMB te signaleren is. Je kunt het vooral zien door op het samentrekken van spieren in het gezicht te letten. De volgende stap in het onderzoek is vaststellen bij welke score op de lijst welke actie hoort. Het labelen van de waarnemingen dus.

Manier om pijn te signaleren bij EMB

Dit onderzoek legt een basis voor het waarnemen van pijn bij cliënten met EMB. Zo kunnen we sneller ingrijpen bij cliënten die chronische pijn hebben. Dat verhoogt de kwaliteit van leven van de cliënt doordat hij of zij minder pijn heeft. En de zorg kan nog beter aansluiten op wensen en behoeften van deze cliënten.

Het onderzoek werd gepresenteerd op het 2012 IASSID World Congress. Lees hierover de beschrijving Assessment of pain in persons with profound intellectual and multiple disabilities: Analysis of reliability and validity of the REPOS (pdf, download onderaan de pagina).

Meer over pijnbeleving

Bron

https://www.sheerenloo.nl/

Downloads

Deel deze pagina via: