Naar hoofdinhoud

Wetenschappelijk onderzoek visuele beperking

Stichting InZicht is in 1998 opgericht om het wetenschappelijk onderzoek naar de zorg, arbeid, onderwijs en revalidatie voor mensen met een visuele beperking te stimuleren.

Daarnaast beoogt InZicht het wetenschappelijk onderzoek beter aan te laten sluiten op vragen uit de praktijk. De Stichting is opgericht door een aantal (zorg)instellingen, dat werkzaam is voor mensen met een visuele beperking.

Betere zorg bij visuele beperking

Het doel van het onderzoekprogramma van InZicht is het verbeteren van de zorg en hiermee de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking en eventuele bijkomende beperkingen.

Daarnaast stimuleert InZicht een betere samenwerking tussen universiteit/HBO en praktijkinstelling met de verwachting dat dit leidt tot een betere wetenschappelijke onderbouwing van revalidatie, onderwijs, behandeling etc. van blinde en slechtziende mensen. Op de website van ZonMw lees je meer over het programma.

Internationaal onderzoek

Internationaal wordt onderzoek gedaan door Enviter en ICEVI Europe/World:

Visio International

Visio International voert, samen met buitenlandse organisaties projecten uit die zorgen voor structurele verbeteringen in landen met weinig financiële middelen.

Medewerkers van Visio vertellen in onderstaande video's over het werk:

Alies Aerts

Alies Aerts is ontwikkelingsbegeleider/ergotherapeut bij Visio en was actief in de ontwikkelingssamenwerking voor blinde en slechtziende mensen in de Palestijnse gebieden. Zij ondersteunde bij trainingen in het stimuleren van de onafhankelijkheid in oriëntatie en mobiliteit van slechtziende en blinde scholieren.

Iris Schreurs

Iris Schreurs was programmamanager International bij Visio en was met name actief binnen Europese netwerkverbanden. Zij werkte onder meer aan de Europese best practice Visal, rondom actieve participatie van ouderen met een beperking.

Lees meer over visuele beperking