Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

Coronavirus: vragen en antwoorden uit de wetenschap

Welke vragen komen er binnen bij de Academische Werkplaatsen rondom de verspreiding van het coronavirus?We zetten de veelgestelde vragen voor je op een rij. (Laatste update 17 mei 2021).

gehandicaptenzorg-kennisvragen-gehandicaptenWetenschappers van alle aangesloten Academische Werkplaatsen verzamelen samen actuele wetenschappelijke kennis uit binnen- en buitenland. Op deze pagina vind je een selectie kennisvragen en hun antwoorden. Heb je een nieuwe vraag?

Stuur een nieuwe vraag in


Oproep: doe mee aan onderzoek naar kennisdeling en -toepassing in coronatijd

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University) onderzoekt onder leiding van prof. Petri Embregts de verschillen tussen de coronatijd en de tijd vóór corona in wat maakt dat kennis gedeeld wordt. Doel is het verbeteren van het delen en toepassen van kennis door zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg. Doe mee en vul de vragenlijst in. Bron: VGN.nl.


Wat zijn de mogelijkheden om samen met de praktijk onderzoek te doen naar de mogelijkheden om dagbesteding zo goed mogelijk, maar wel coronaproof door te laten gaan?

Download de catalogus dagbesteding in coronatijd (pdf). In een keuzehulp kan worden gekeken naar bepaalde activiteiten met bepaalde kenmerken, zodat snel een geschikte activiteit gevonden kan worden op een specifieke vraag


Hoe kunnen we mensen met een licht verstandelijke beperking stimuleren om zich te houden aan de coronamaatregelen?

Cello heeft deze pdf opgesteld voor hun medewerkers. Je leest er adviezen en tips over het begeleiden van cliënten met een LVB in tijden van corona. 


Welke ondersteuning is voorhanden voor ouders van kinderen met complexe zorgbehoeften die nu zonder zorg en onderwijs thuis zitten?

In tegenstelling tot zorgorganisaties of scholen hebben ouders geen coronacrisisteam. In deze pdf staan mogelijkheden op een rij voor ouders. Bovendien aandachtspunten voor zorgorganisaties, onderwijsinstellingen, opvang, regiepartijen in de gehandicaptensector, (vrijwilligers)initiatieven voor de gaten die vallen in de zorg en academische werkplaatsen.


Hoe kunnen we mensen met een licht verstandelijke beperking via eHealth ondersteunen in hun dagelijks leven?

Lees het antwoord in deze pdf.


Vanwege het coronavirus moeten we lichamelijk contact zoveel mogelijk vermijden. Hoe kun je dan verbinding met cliënten maken, zeker als mensen een verstandelijke beperking hebben én slechtziend of blind zijn?

Lees het antwoord in deze pdf


Nabijheid is vaak noodzakelijk in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Op welke manier kunnen we de anderhalvemetersamenleving zo goed mogelijk vormgeven in de sector? En wat vraagt dat, met name voor de dagelijkse zorg aan cliënten van lager niveau en de invulling van bezoek?

Lees het antwoord in deze pdf


Is doorzichtige gezichtsbescherming (zoals een face shield) een veilig alternatief ter vervanging van een mondmasker?

Lees het antwoord in deze pdf


Hoe krijgen we grip op de besmetting en het verloop ervan bij mensen met een verstandelijke beperking in zorginstellingen?

Er is een online database voor zorginstellingen. Per zorgorganisatie of zorglocatie registreert iemand verdenkingen en bevestigde gevallen van het coronavirus in deze database. Regelmatig verschijnt er een factsheet met een update van de cijfers. Bekijk de update van 29 januari 2021 (pdf).


Bron: Associatie Academische Werkplaatsen VB


Wat zijn de sociale en psychische effecten van isolatie op mensen met een beperking?  

Juni 2020 gaf CCE-consulent Paula Sterkenburg een live webinar over de sociale en psychische effecten van isolatie (bijvoorbeeld gedurende de coronaperiode), op cliënten in de gehandicaptenzorg. Paula ging met twaalf zorgprofessionals, hoofdzakelijk gedragsdeskundigen, het gesprek aan over hun ervaringen met de gevolgen van isolatie. Deze registratie (filmpje) is een verkorte versie van het live webinar.

Bron: CCE.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Roeland Vollaard 30/3/2020

Het valt me op dat er weinig gesproken wordt over hoe mensen hun eigen weerstand tegen virussen in het algemeen kunnen verbeteren. In een zeer groot onderzoek naar de invloed van Vitamine D op het optreden van longontstekingen komt overduidelijk naar voren dat hier belangrijke winst te halen valt. Zowel op het voorkomen van longontstekingen, als de ernst en duur daarvan. (Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections, British Medical Jounal, 15-2-2017)
Je kunt clienten & medewerkers makkelijk helpen met deze interventie, bij redelijke doseringen zijn er geen risico's.
Roeland Vollaard, zelfstandig ondersteuner gehandicaptenzorg en onderzoeker biomechanische revalidatie