Toon zoekbalkToon menu

Eigen regie

Balans in Beeld

Reflectiemiddel Balans in Beeld en bijbehorende handreiking voor begeleiders van jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). Hoe houd ik ‘ondersteuning bieden’ en ‘verantwoordelijkheid geven’ in balans?

In de handreiking van Balans in Beeld wordt uitgelegd wat overvraging en ondervraging bij jongeren met een LVB inhoudt. Er worden concrete handvatten aangereikt hoe je de ondersteuning zo vorm kunt geven, dat je de jongere kan stimuleren (uitdagen) zich te ontwikkelen. 
 
Met behulp van het reflectiemiddel Balans in Beeld kun je reflecteren op het eigen handelen in een specifieke situatie, in relatie tot de cliënt. Zo kun je de kwaliteit van die samenwerkingsrelatie verbeteren en beter afstemmen op wat de jongere aan ondersteuning nodig heeft.

https://vimeo.com/112788440

In het filmpje wordt de nieuwe versie van het reflectiemiddel nog niet gebruikt. Wel geeft het een goed beeld hoe het is om gebruik te maken van dit reflectiemiddel.

Download Balans in Beeld voor LVB

tip-balans-in-beeld-handreikingLopend onderzoek

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar het effect van het reflectiemiddel Balans in Beeld, zodat straks een effectief bewezen (evidence based) hulpmiddel voor begeleiders voor handen is.

Over ‘Balans in Beeld’

'Balans in Beeld' is ontwikkeld door Edithe Rot. Zij is gedragswetenschapper bij ’s Heeren Loo en onderzoeker bij de Academische Werkplaats ’s Heeren Loo-Vrije Universiteit Amsterdam. Je bereikt haar via edithe.rot@sheerenloo.nl of e.j.w.rot@vu.nl.

Betrokken partners

Dankzij subsidie van het Antonia Wilhelmina Fonds, een Fonds op naam van het fonds Psychische Gezondheid, in samenwerking met het Kennisplein Gehandicaptensector en het Landelijk Kenniscentrum LVB. In 2019 is het reflectiemiddel doorontwikkeld met financiering van Vilans, Academische Werkplaats ’s Heeren Loo in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en Steunfonds ’s Heeren Loo.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

j.reinink 20/2/2020

niveau 3 ig bewindvoerder en menthor
heel goed meer reflectie in de begeleiding
zou goed zijn lm ook samen over dezelfde jongere in te vullen en wijkteams hierop te attenderen