In de handreiking van Balans in Beeld wordt uitgelegd wat overvraging en ondervraging bij jongeren met een LVB inhoudt. Er worden concrete handvatten aangereikt hoe je de ondersteuning zo vorm kunt geven, dat je de jongere kan stimuleren (uitdagen) zich te ontwikkelen.
Met behulp van het reflectiemiddel Balans in Beeld kun je reflecteren op het eigen handelen in een specifieke situatie, in relatie tot de cliënt. Zo kun je de kwaliteit van die samenwerkingsrelatie verbeteren en beter afstemmen op wat de jongere aan ondersteuning nodig heeft.
https://vimeo.com/112788440
In het filmpje wordt de nieuwe versie van het reflectiemiddel nog niet gebruikt. Wel geeft het een goed beeld hoe het is om gebruik te maken van dit reflectiemiddel.
Download Balans in Beeld voor LVB
Lopend onderzoek
Momenteel wordt onderzoek gedaan naar het effect van het reflectiemiddel Balans in Beeld, zodat straks een effectief bewezen (evidence based) hulpmiddel voor begeleiders voor handen is.
Over ‘Balans in Beeld’
'Balans in Beeld' is ontwikkeld door Edithe Rot. Zij is gedragswetenschapper bij ’s Heeren Loo en onderzoeker bij de Academische Werkplaats ’s Heeren Loo-Vrije Universiteit Amsterdam. Je bereikt haar via edithe.rot@sheerenloo.nl of e.j.w.rot@vu.nl.
Betrokken partners
Dankzij subsidie van het Antonia Wilhelmina Fonds, een Fonds op naam van het fonds Psychische Gezondheid, in samenwerking met het Kennisplein Gehandicaptensector en het Landelijk Kenniscentrum LVB. In 2019 is het reflectiemiddel doorontwikkeld met financiering van Vilans, Academische Werkplaats ’s Heeren Loo in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en Steunfonds ’s Heeren Loo.