Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Spel voor sociale netwerken bij (Z)EVMB

Who Cares is een spel waarin begeleiders en familieleden samen het netwerk van mensen met (Z)EVMB  in kaart brengen en hier ook actie op zet. 

spel-emb-leidraad-gewoon-bijzonderOp het moment dat je met elkaar (familieleden, begeleiders, gedragswetenschapper) vaststelt dat het sociale netwerk van een persoon met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking aandacht nodig heeft kun je dit spel spelen. Het spel geeft inzicht in mogelijkheden en kansen om het sociale netwerk van de betrokkene te verkennen en te vergroten of te verstevigen. Je onderzoekt met elkaar, ontdekt mogelijkheden en na afloop heb je met elkaar een actieplan. Je speelt het spel met iedereen die belangrijk is in het leven van de persoon met (Z)EVMB.

Download de handleiding

Het spel wordt in twee rondes gespeeld, waarbij in de eerste ronde een inventarisatie wordt gemaakt van het huidige netwerk. In de tweede wordt deze inventarisatie ‘gewaardeerd’ en wordt besloten voor welk deel van de netwerkcirkels extra aandacht moet komen en op welke wijze dit gedaan gaat worden.

Contactpersoon

Aafke Kamstra
Aafke.Kamstra@sheerenloo.nl
06 – 57 87 54 51
Advisium / Noord-Oost
Fazant 15, 9781 XE Bedum
 

 

Filmpje over het belang van sociale contacten

Bekijk de video met Aafka Kamstra waarin zij vertelt over het belang van sociale contacten van mensen met EMB. Ook heeft Aafke haar onderzoek vertaald in een training samen met Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer over een training

https://youtu.be/qLkHWRYOvZw


Casus

Tom is een man van 49 met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking die 27 jaar in een woonvoorziening woont. Zijn moeder komt nog regelmatig op visite, net als zijn broer met vrouw en kinderen. Zowel de begeleiding van Tom als de familie van Tom maken zich zorgen over de kleine wereld van Tom. Wat als er iets met moeder gebeurt? Kan het spel helpen om de wereld van Tom groter te maken?

Thema's

Thema's
  • Emotioneel welbevinden
  • Interpersoonlijke relaties
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Sociale inclusie
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid werkboek

Research based. Kennis op basis van onderzoek. 

Bronnen

Proefschrift
Who Cares? Research into maintaining, strengthening, and expanding the informal social networks of people with profound intellectual and multiple disabilities (2016) EPC
 
Artikelen
Kamstra, A., van der Putten, A. A. J., Maes, B., & Vlaskamp, C. (2018). Exploring spontaneous interactions between people with profound intellectual and multiple disabilities and their peers. Journal of Intellectual & Developmental Disability, 1-10.
 
Kamstra, A., van der Putten, A. A., & Vlaskamp, C. (2017). Efforts to increase social contact in persons with profound intellectual and multiple disabilities: Analysing individual support plans in the Netherlands. Journal of Intellectual Disabilities, 21(2), 158-174.
 
Kamstra, A., Van der Putten, A. A. J., & Vlaskamp, C. (2015). The structure of informal social networks of persons with profound intellectual and multiple disabilities. Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities, 28(3), 249-256.
 
Kamstra, A., Van der Putten, A. A. J., Post, W. J., & Vlaskamp, C. (2015). Informal social networks of people with profound intellectual and multiple disabilities: Relationship with age, communicative abilities and current living arrangements. Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities, 28(2), 159-164.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.