Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Film Dit is ons leven (BOSK)

De impact van een kind met EMB op het gezinsleven is groot. De buitenwereld kan zich daar geen voorstelling van maken. De film Dit is ons leven geeft een inkijkje en is gemaakt voor alle ouders van een ernstig meervoudig beperkt kind, en voor hun familie, vrienden en kennissen.

In Nederland leven ongeveer 10.000 gezinnen met een kind met ernstige meervoudige beperkingen. Drie van deze gezinnen nemen ons mee in hun gezinsleven. De zorgen zijn soms groot, maar ook in deze gezinnen wordt geleefd en genoten. 

Effect op het gezinsleven

De impact van een ernstig meervoudig beperkt kind op het gezinsleven is groot. De buitenwereld kan zich hier moeilijk een voorstelling van maken. Sommigen vinden het eng en kijken weg; anderen vinden het zielig en willen helpen. Velen denken dat het leven vooral om zorg en zorgen draait. Deze film laat zien dat de zorg groot is, maar dat deze gezinnen ook leven. Via deze film krijg je een inkijkje in hun hoogte- en dieptepunten (genietne van een warme douche), dilemma's en keuzes, en doorzettingsvermogen in het dagelijks leven. Ook de ouders, een broer, een PGB-er en een fysiotherapeute komen aan het woord.

https://www.youtube.com/watch?v=WjNMLJftpFQ

De BOSK vindt het belangrijk dat de buitenwereld weet hoe het eraan toegaat in deze gezinnen en dat er voor het gezin begrip van naasten is. Daarom werden Bento (8 jaar), Eva (24 jaar) en Luuk (5 jaar) en hun gezinnen gefilmd. Daarbij is gekozen voor mensen met een verschillende leeftijd en gezinssamenstelling. Elke leeftijdsfase kenmerkt zich door een unieke samenstelling en zorgen. Toevallig is het wel zo dat de gefilmde kinderen allemaal thuis wonen, maar dat was geen bewuste keuze vooraf.


Casus

Bento, Eva en Luuk en hun gezinnen staan centraal in de film en geven een inkijkje in hun leven. Het is heel herkenbaar en daardoor fijn om aan vrienden en familie te laten zien. We willen vooral niet zielig gevonden worden als ouders van een kind met EMB, daarom is het fijn om naar aanleiding van de film het gesprek aan te kunnen gaan. Hoe kan ik de film bekijken?

Thema's

Thema's
  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
  • persoonlijke ontwikkeling
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid film 

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.


Beoordeling
Deze film is ontwikkeld binnen een BOSK project; Meervoudig Ondersteund, voor ouders van een jong ernstig meervoudig beperkt kind. Voor dit project zijn voor negen thema's filmpjes en checklists ontwikkeld. Bron: Bosk.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.