Toon zoekbalkToon menu

Ervaringsdeskundigheid


De inzet van ervaringsdeskundigheid in zorg en hulpverlening is in opkomst. Steeds meer zorgorganisaties zien de waarde in van ervaringskennis en -kunde van (voormalig) cliënten. Mensen met een beperking krijgen een belangrijke rol als ervaringsdeskundige en kunnen anderen helpen bij hun herstel of waardevolle inzichten delen met zorgprofessionals. Bovendien wordt er steeds meer vanuit het uitgangspunt 'niets over ons, zonder ons' gedacht. De grotere nadruk op ervaringsdeskundigheid heeft veel gevolgen voor de professionele zorgondersteuner. 

Oproep

Wil jij een bijdrage leveren aan dit dossier? Heb je daarover ideeën, input of wil je graag meedenken? Neem contact op met Inge Redeker.
Tegelijkertijd is eigenlijk nog weinig bekend over hoe ervaringsdeskundigheid vorm krijgt in de praktijk, hoe ervaringsdeskundigen in te zetten, wat hun komst betekent voor zorgprofessionals en hoe organisaties hiervoor kunnen worden toegerust. Binnen het thema ervaringsdeskundigheid vind je tips, hulpmiddelen en voorbeelden uit de praktijk. Doel is om begeleiders in de gehandicaptensector op weg te helpen om ervaringsdeskundigheid in te zetten binnen hun zorgorganisatie. Hetgeen dat nu al veelvuldig en succesvol plaatsvindt in het het onderzoeksveld. Deze themapagina maken we in samenwerking met de LFB, de belangenorganisatie voor en door mensen met een beperking. 

Ervaringsdeskundigheid volgens Idman

Idman is ervaringsdeskundige bij de LFB en ze heeft verschillende tips voor begeleiders. Bijvoorbeeld  over privacy van cliënten en over gelijkwaardigheid in contact. In deze video vertelt Idman meer over haar visie: 'Vertel als begeleider ook eens wat over jezelf.' Ben je het met Idman eens? Laat je mening horen in deze poll

https://youtu.be/sfM5Xi46Kdc

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.