Naar hoofdinhoud Naar footer

Leerlijnen voor leerlingen met een IQ tot 35

Gepubliceerd op: 09-08-2019

Hoe kom je tot een passend aanbod voor het onderwijs aan leerlingen met een ernstige meervoudige beperking (EMB)? Leerlijnen zijn daarbij een hulpmiddel. Ze ondersteunen bij planmatig werken. De leerlijnen zijn een planningsinstrument, geen observatieinstrument.

Hoe werk je als docent met de leerlijnen?

De leerkracht vormt allereerst een beeld van de leerling. Daarna bekijkt hij met welke doelen hij gaat werken. Het beeld bepaalt de keuze van de doelen, materialen en de omgeving. Om een beeld te vormen zijn onderstaande vragen belangrijk:

  • Hoeveel prikkels kan een leerling verdragen?
  • Heeft de leerling een voorkeur voor bepaalde ruimtes/personen?
  • Hoeveel rust heeft de leerling nodig? 

Met deze en vele andere vragen moet de leerkracht rekening houden bij het maken van een rooster, de keuze van materialen, middelen en ruimtes. De onderstaande stappen zijn nodig om planmatig aan de slag te gaan:

  1. Breng de leerling in beeld
  2. Bepaal de doelen waar je aan werkt
  3. Maak een keuze van materialen, middelen, omgeving en rooster

Doelen omschrijven met behulp van de leerlijnen

De leerlijnen helpen bij het omschrijven van de doelen. Advies is om ook met ondersteunende diensten op school of om met het KDC (fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut, logopedist en orthopedagoog) te kijken naar de manier waarop aan een doel gewerkt kan worden samen met een leerling.

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen. 

Beoordeling:
De leerlijnen zijn gebaseerd op (onder andere) de ervaringsordening van Timmers en uitgewerkt in een stamlijn en leerlijnen in domeinen. 

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 24-11-2023 

Deel deze pagina via:

Soort

Methode

Taal

Nederlands