Toon zoekbalkToon menu

Informele zorg

Jonge mantelzorgers – Uit huis gaan of thuis blijven wonen?

In onze samenleving ga je als student op een bepaald moment vaak op jezelf wonen. Zeker als je een lange reistijd hebt. Jonge mantelzorgers stellen die beslissing vaak uit vanwege de situatie thuis. Zo heeft Robert een broertje met een ernstige meervoudige beperking die veel zorg nodig heeft. Iedereen in huis helpt mee. Daarom vindt hij dat hij thuis moet blijven wonen, al moet hij daarvoor dagelijks vier uur reizen naar zijn studie. Hoeveel mag je van een jonge mantelzorger vragen? 

jonge-mantelzorgers-dilemma-helpen-gehandicaptenzorg
Casus

Robert (23 jaar): ‘Mijn studie is eigenlijk even stressvol als mijn middelbareschooltijd, omdat ik blijf reizen. Eigenlijk wil ik wel gaan wonen in de stad waar ik studeer, maar dat doe ik niet, omdat we best wel veel zorg moeten verlenen aan mijn broertje. Ik vind het te lastig om op mezelf te gaan wonen, terwijl mijn hart thuis ligt. Dus ik reis nu drie jaar lang iedere dag heen en weer, wat ongeveer vier uur reizen is. Dus dat is gewoon heel intensief.’ 

Vul de poll in Je komt als zorgprofessional bij Robert thuis en hoort van de situatie. Wat doe je?
 
7
 
0
 
2
Aantal stemmen: 9

Video: Marjet is jonge mantelzorger

Welke impact ervaren jonge mantelzorgers op hun eigen leven? Marjet (17 jaar) zorgt voor haar broertje (15 jaar) met het syndroom van Down. 'Het is wel een uitdaging om hierover goed met elkaar te praten.' In dit filmpje vertelt ze je meer over haar ervaring als jonge mantelzorger.

https://vimeo.com/339389210

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.