Toon zoekbalkToon menu

Juridische Kennis: zo zit het!

Boek Wie beslist?

De cliënt zelf, de begeleider of zijn vertegenwoordiger? Of beslis je samen? En hoe bepaal je dat? En wie beslist dat? Hoe ondersteun je cliënten die zelf kiezen en hoe neem je een beslissing voor de cliënt? Het boek is een handreiking over hoe om te gaan met beslissingen van wilsbekwame en wilsonbekwame cliënten.

wie-beslist-vertegenwoordiging-juridischDeze vragen komen aan de orde in het boek 'Wie beslist?'. Het centrale thema is wilsbekwaamheid. Want als de cliënt een beslissing begrijpt, mag hij zelf beslissen. Aan de begeleider de taak om hem te ondersteunen bij de beslissing. Alleen als de cliënt een beslissing niet overziet, dus voor de beslissing wilsonbekwaam is, kan de begeleider de beslissing bij de cliënt weghalen.

In dit boek laat Loes den Dulk zien wat wilsbekwaamheid betekent in de praktijk en waar de verantwoordelijkheid ligt van de begeleider, de gedragsdeskundige, de vertegenwoordiger en de cliënt. Dat maakt het boek ook relevant voor iedereen die samenwerkt.

Bestel het boek 'Wie beslist' (voor begeleiders)

Bestel het boek 'Wie beslist' (voor cliënten)

Filmpje

Bij dit boek hoort de filmreeks ‘Wie beslist?' Bekijk hieronder één van de filmpjes. Hier vind je een overzicht van alle filmpjes.

https://www.youtube.com/watch?v=QhZcxmo9cwo

Waarom is het kennisproduct interessant voor een hulpverlener? 

Eén boek voor medewerkers en één voor cliënten van zorginstellingen. Het boek (met bijbehorende film) laat voorbeelden zien, waarin keuzesituaties worden besproken. Het boek legt uit waarom in sommige situaties de cliënt zelf beslist en in andere situaties de begeleider of de vertegenwoordiger. De learnings in dit boek helpen cliënten om te kijken naar hun eigen beslissingen.

Bron: Raadopmaat

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.