Toon zoekbalkToon menu

Leefstijl

Meer bewegen met een verstandelijke beperking

Bewegen is goed voor iedereen. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je lichamelijk én geestelijk gezond blijft.

Meisje met beperking houdt skateboard vastMensen met een verstandelijke beperking bewegen te weinig. Dat weten we uit praktijkervaring en wetenschappelijk onderzoek. Bewegen is voor hen niet vanzelfsprekend. Dat komt onder meer omdat ze voor beweging vaak afhankelijk zijn van anderen. Ook zijn reguliere activiteiten soms niet geschikt voor deze doelgroep.

Hoeveel beweegt jouw cliënt?

Voor meer beweging door je cliënt moet je eerst weten hoeveel zij of hij nu beweegt. En wat bijdraagt aan beweging of juist niet. Daar zijn meerdere methoden voor beschikbaar:

  • Om te weten te komen hoeveel iemand met een lichte tot matige verstandelijke beperking beweegt kun je vragenlijst Lekker in je lijf gebruiken.
  • Mijn Beweegplan is een manier om beweging in beeld te krijgen en meteen samen te bedenken hoe het beter kan.
  • Met de ‘Basistest-set Fitheid’ kun je onderzoeken en meten hoe het gesteld is met de fysieke fitheid bij mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en/of zintuiglijke beperking. 

Tips voor meer beweging

  • Veranderen gaat met veel kleine stapjes. Merk deze ook op en geef een compliment, bijvoorbeeld als een cliënt met jou praat over zijn leefstijl. We worden met name gemotiveerd door snelle beloningen.
  • Leg de focus op wat goed gaat. Is iets maar voor een deel gelukt? Leg daar dan de nadruk op en kijk hoe het komt dat het gelukt is. 
  • Geef niet teveel informatie en tips, maar richt je op het versterken van zelfvertrouwen.

Beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking

Regelmatig sporten en bewegen is dus goed. Maar hoeveel beweging? En wat voor beweging? De beweegrichtlijnen van Kenniscentrum Sport (pdf) geven antwoord op deze vragen. Bij het begeleiden van mensen om meer te bewegen kan de Beweegcirkel helpen.

Foto van de beweegcirkelDe Beweegcirkel maakt het makkelijker om te praten over bewegen. De Beweegcirkel bevat invuloefeningen en voorbeelden ter inspiratie. Dit alles om te zorgen dat mensen niet alleen kunnen starten met bewegen, maar het ook blijven volhouden.

Bewegen door oudere cliënten

Bewegen is ook goed voor ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat zij lichamelijk gezond, geestelijk gezond én zo zelfstandig mogelijk blijven. Er is een speciaal beweeg- en educatieprogramma om deze groep mensen aan te moedigen en te ondersteunen om meer te bewegen. 

Bewegen met een ernstige meervoudige beperking

Wil jouw organisatie aan de slag met nieuwe technologie? Dan is de Kinemoto misschien een optie. Deze spelcomputer is ook geschikt voor mensen met een andere beperking dan EMB.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Thiro van Zijl 4/8/2021

Beste heer/mevrouw,

Ik zag dit artikel langs komen in de nieuwsbrief die jullie versturen. Hartstikke fijn dat jullie aandacht hebben voor bewegen en daar een artikel aan wijden in de nieuwsbrief.

Naar mijn idee kunnen we met dit soort artikels nog meer impact hebben om er echt voor te zorgen dat begeleiders handvatten krijgen om samen met de cliënten meer te gaan bewegen.

Wij (Thiro Training) hebben de afgelopen jaren meerdere trainingen gegeven aan woon en ambulant begeleiders van Cello, Gemiva SVG, Abrona, RPSW, 's Heeren Loo en diverse ouderinitatieven. Daarnaast zijn wij een team van geregistreerd leefstijlcoaches speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Wij ontwikkelen programma's en implementeren deze bij zorgorganisaties en geven daarnaast veel persoonlijke begeleiding aan mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Dit doen wij door sport als middel en leefstijlcoaching.

Mocht er nog een keer een artikel komen, dan zouden wij dit graag voor jullie schrijven omdat we erin geloven dat we nog meer impact kunnen hebben door de samenwerking te zoeken.

Bedankt alvast voor uw reactie.
Met vriendelijke groet.

Thiro van Zijl
Eigenaar Thiro Training
Sportkundige, sportinnovator, leefstijlcoach en sociaal ondernemer