Naar hoofdinhoud Naar footer

Meer bewegen met een verstandelijke beperking

Bewegen is goed voor iedereen. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je lichamelijk én geestelijk gezond blijft.

Mensen met een verstandelijke beperking bewegen te weinig. Dat weten we uit praktijkervaring en wetenschappelijk onderzoek. Bewegen is voor hen niet vanzelfsprekend. Dat komt onder meer omdat ze voor beweging vaak afhankelijk zijn van anderen. Ook zijn reguliere activiteiten soms niet geschikt voor deze doelgroep.

Hoeveel beweegt jouw cliënt?

Voor meer beweging door je cliënt moet je eerst weten hoeveel zij of hij nu beweegt. En wat bijdraagt aan beweging of juist niet. Daar zijn meerdere methoden voor beschikbaar:

  • Om te weten te komen hoeveel iemand met een lichte tot matige verstandelijke beperking beweegt kun je vragenlijst Lekker in je lijf gebruiken.
  • Mijn Beweegplan is een manier om beweging in beeld te krijgen en meteen samen te bedenken hoe het beter kan.
  • Met de ‘Basistest-set Fitheid’ kun je onderzoeken en meten hoe het gesteld is met de fysieke fitheid bij mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en/of zintuiglijke beperking. 

Tips voor meer beweging

  • Veranderen gaat met veel kleine stapjes. Merk deze ook op en geef een compliment, bijvoorbeeld als een cliënt met jou praat over zijn leefstijl. We worden met name gemotiveerd door snelle beloningen.
  • Leg de focus op wat goed gaat. Is iets maar voor een deel gelukt? Leg daar dan de nadruk op en kijk hoe het komt dat het gelukt is. 
  • Geef niet teveel informatie en tips, maar richt je op het versterken van zelfvertrouwen.

Beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking

Regelmatig sporten en bewegen is dus goed. Maar hoeveel beweging? En wat voor beweging? De beweegrichtlijnen van Kenniscentrum Sport (download onderaan de pagina als pdf) geven antwoord op deze vragen. Bij het begeleiden van mensen om meer te bewegen kan de Beweegcirkel helpen.

De Beweegcirkel maakt het makkelijker om te praten over bewegen. De Beweegcirkel bevat invuloefeningen en voorbeelden ter inspiratie. Dit alles om te zorgen dat mensen niet alleen kunnen starten met bewegen, maar het ook blijven volhouden.

Bewegen door oudere cliënten

Bewegen is ook goed voor ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat zij lichamelijk gezond, geestelijk gezond én zo zelfstandig mogelijk blijven. Er is een speciaal beweeg- en educatieprogramma om deze groep mensen aan te moedigen en te ondersteunen om meer te bewegen. 

Daarnaast maakt bewegingsagoog Joel Kruisselbrink video's met beweegoefeningen voor oudere wordende mensen. Zijn video's worden over de hele wereld bekeken. Lees hier meer over Joel.

Bewegen met een ernstige meervoudige beperking

Wil jouw organisatie aan de slag met nieuwe technologie? Dan is de Kinemoto misschien een optie. Deze spelcomputer is ook geschikt voor mensen met een andere beperking dan EMB.

Downloads

Nieuws meer bewegen

Er is geen nieuws bij dit thema.

Agenda-items meer bewegen

Er zijn geen agenda-items gevonden