Naar hoofdinhoud Naar footer

Seeking Safety: verslaving bij mensen met een LVB

Gepubliceerd op: 01-07-2021

De handreiking beschrijft een visie, suggesties voor beleid en beschikbare methodieken en interventies voor middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB.

Een verslaving komt zelden alleen. Vaak is er sprake van bijkomende psychische problematiek, zoals ADHD of een persoonlijkheidsstoornis. Ook trauma-klachten komen vaak voor bij mensen met een verslaving.

Volgens de richtlijnen is het belangrijk om trauma-klachten en verslaving tegelijkertijd te behandelen. Een geïntegreerde behandeling wordt dat ook wel genoemd. Daarvoor is Seeking Safety ontwikkeld. Momenteel wordt deze aangepast voor mensen met een LVB.

In Seeking Safety staat het zoeken van veiligheid centraal. Cliënten worden vaardigheden aangeleerd die hen daarbij helpen, zoals grenzen aangeven of hulp vragen. Hierdoor hebben zij minder last van trauma-klachten en vermindert middelengebruik.

Ga naar de handreiking en het werkboek

Casus

Samira heeft meerdere ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. Zowel in haar jeugd als in haar relaties is zij meerdere malen mishandeld. Dit heeft diepe sporen bij Samira achtergelaten. Zij heeft last van nachtmerries, houdt andere mensen op afstand en is constant alert.

Om met die nare gevoelens om te gaan, blowt Samira. Ze wil daar eigenlijk wel mee stoppen, maar dan komen die nachtmerries weer terug. En dat wil Samira ook niet! Haar begeleider Amir denkt dat er behandeling nodig is, voor haar verslaving maar ook voor haar trauma-klachten. Een behandeling die bovendien rekening houdt met de verstandelijke beperking van Samira. Zijn die behandelingen er?

Fase van verslaving

  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis en research-based kennis. Kennis op basis van praktijkervaringen en onderzoek.

Beoordeling

Seeking Safety is effectief in het behandelen van trauma-klachten en verslaving, bij mensen zonder een LVB. Het wordt vaak toegepast, zowel binnen als buiten de verslavingszorg. Met behulp van subsidie van het KFZ (Kwaliteit Forensische Zorg) hebben Tactus Verslavingszorg, Trajectum en Pluryn de behandelinterventie aangepast voor mensen met een LVB. Deze aanpassingen betroffen onder andere informatiedichtheid, taalgebruik en het gebruik van non-verbale actieve werkvormen. Een eerste pilot met dit addendum liet zien dat zowel cliënten als behandelaren over het algemeen tevreden zijn over de inhoud en werkwijze. Cliënten waarderen met name de actieve werkvormen en de accepterende, luisterende houding van behandelaren. Behandelaren geven aan dat de handleiding relatief gemakkelijk is om mee te werken en vinden de interventie goed aansluiten op de leefwereld en het leerniveau van cliënten.

Bronnen

Van Duijvenbode, N., Klein Snakenborg, J., De Haan, H. A, Roeleveld, E.M., Nieuwold, M. & Van der Nagel, J. E L. (2020). Seeking Safety. Addendum bij Seeking Safety voor de toepassing bij mensen met een lichte verstandelijke beperking. Deventer: Tactus Verslavingszorg.

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands