Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Steeds meer kunstenaars aan het werk in zorg en welzijn 15/09/2017

 Wat gebeurt er op het vlak van cultuur en kunst in de zorg? Hoe wordt dit ervaren door cliënten, zorgprofessionals en zorgorganisaties? Deze vragen werden besproken tijdens de conferentie Cultuur, kunst en positieve gezondheid op 12 september 2017 in het Gemeentemuseum in Den Haag.

 

zonmw-kennissynthese-conferentie-kunst-cultuur-denhaag

Kunst en cultuur in de zorg

De directeuren-generaal van de ministeries van OCW en VWS, Barbera Wolfensberger en Kees van de Burg namen op de conferentie onder meer de kennissynthese ‘Kunst en positieve gezondheid’ en het magazine ‘Kunst doet leven’ in ontvangst. De kennissynthese vormt een inbreng voor de kennisagenda die de ZonMw-begeleidingscommissie Cultuur en Langdurige Zorg de komende tijd gaat opstellen.

Er liggen namelijk veel kansen op het gebied van onderzoek- en ontwikkelrichtingen in de ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en extramurale zorg.

Voorbeelden

Op de conferentie werden diverse inspirerende voorbeelden van de mogelijkheden en bijbehorende effecten gedeeld. Zo ging journalist Hieke Jippes in gesprek met Frans Meerhoff (beleidsadviseur van de gemeente Emmen), Joyce Vlaming (zorgorganisatie AxionContinu) en Lennart Brinkhuis (beeldend kunstenaar). Twee ervaringen ter illustratie: een man met zulke zwakke polsen die al een jaar met braces zit opgezadeld liet ze na een paar uur werken afdoen en zei: 'Dit kan ik gewoon!' Of een oudere vrouw die zich na het samen met anderen zingen ‘opgezwiept’ voelt.

zonmw-conferentie-kunst-cultuur-denhaag-dansers-dansen

Praktijkvoorbeeld: De conferentie werd afgesloten met praktijkvoorbeelden in de vorm van dansvoorstelling CARDIAC 2.0.

Lees ook:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.