Naar hoofdinhoud Naar footer

Andrea Fokkens en haar rol in De Sensatie van een Goed Leven

Andrea Fokkens (Senior onderzoeker van SGL) licht haar rol binnen het project 'De Sensatie van een Goed Leven' toe.

Waaruit bestaat jouw bijdrage aan dit project?

Ik ben senior onderzoeker en help mee om alle kennis die we verzamelen, zowel wetenschappelijk als vanuit het veld, beschikbaar te maken voor de praktijk. Ik werk nauw samen met Jeanet (projectleider), Marieke (promovendus) en leden vanuit de projectgroep.

Hoe kijk je tot nu toe aan tegen het project en de manier waarop onderzoek wordt gedaan?

Participatief - actieonderzoek is een erg leuke vernieuwende manier van onderzoek doen. Heel bijzonder om alle kennis en ervaringen uit het veld te horen en te verzamelen en dat te verwerken. We hebben nu twee netwerkbijeenkomsten gehad en de verhalen die daar gedeeld zijn en het gevoel van (h)erkenning over en weer vind ik erg mooi. Ik hou erg van het verwerken van data, dat is in dit project echt een uitdaging, omdat we op zoveel verschillende manieren aan het verzamelen zijn.

Onderscheidt dit project zich van andere projecten en zo ja, hoe?

In mijn andere projecten werk ik ook veel met kwalitatief onderzoek en literatuurstudies. Dus er zijn overeenkomstige elementen. Maar wat dit project onderscheidend maakt is het grote netwerk, en daarmee de input vanuit allerlei verschillende perspectieven, en de verschillende werkvormen die gebruikt worden. Verder werk ik ook vaak aan de wat meer kortdurende projecten binnen Toegepast Gezondheidsonderzoek. Ik vind het erg leuk om nu 4 jaar betrokken te zijn bij een onderzoek.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Ik begin met mijn mail en daarna heb ik altijd wel een overleg gepland voor een project of voor onze afdeling. Verder kan een dag er erg verschillend uit zien: van interviews afnemen, het verder schrijven aan een artikel of rapport, het werken aan kwantitatieve of kwalitatieve analyses, tot het maken van een vragenlijst. We hebben een hecht team, gezamenlijk lunchen in het UMCG hoort er bij. 

Wanneer ben je tevreden?

Voor het project “De Sensatie van een Goed Leven” ben ik tevreden als we het gevoel hebben dat we veel input vanuit de praktijk en vanuit de wetenschap hebben kunnen verzamelen. En met al die kennis een methodiek kunnen ontwikkelen voor het omgaan met prikkelverwerkingsproblematiek bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking.

Over ‘De Sensatie van een Goed Leven’

‘De Sensatie van een Goed Leven’ is een onderzoek binnen Nationaal Programma Gehandicapten: Gewoon Bijzonder. Het project wil wetenschappelijke- en praktijkkennis samenbrengen tot een methodiek voor het (h)erkennen en positief beïnvloeden van prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Lees ook het interview met projectleider Jeanet Landsman.

Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023